Kategorier
Reflektioner

Du kan lära dig att vara kreativ

Kreativitet är viktigt som journalist. Dels ska vi spotta ur oss idéer till intressanta vinklar – dels ska vi forma och presentera materialet på ett intressant sätt. Men – var får man allt ifrån?

När jag ser ett nyhetstips i mappen är det inte sällan som jag föreställer mig hur en mindmap tar form i hjärnan. Från den ena idén växer en stjälk ut till nästa – och därifrån bär ämnet av till en annan idé.

Idéer föder idéer, men det är inte på grund av att jag har någon form av magisk förmåga – utan för att jag arbetar med det dagligen.

Jag är helt övertygad om att det gäller för all kreativitet: du kan lära dig att bli mer kreativ.

Min mor, som tyvärr lämnat den här världen, arbetade på en kulturverkstad för förskolebarn i kommunen. Där inspirerade hon både barn och vuxna att våga börja skapa.

”Inte kan väl jag måla” var en kommentar som hon ofta fick. Hon svarade något i stil med att ”visst kan du det”. Men inte förrän du har försökt.

Mamma lärde mig alltså det viktigaste av allt: att börja.

Sätter man inte igång med dockteatern, bokidén, målningen eller snickeriet så kan man förstås inte varken göra teaterdockor eller skriva böcker.

Samma sak gäller egna idéer. Om man inte vågar tro på en egen idé föds inga nya. Därför är det viktigt att lämna målarboken där man ska fylla i färdiga figurer — och själv rita en egen figur.

Det här går att ha stor nytta av på en redaktion. Det finns inget lättare än att sänka en grej – att komma fram till att tesen nog inte håller, eller att vinkeln är den enda som går att ha på ett ämne.

Till nya (och gamla) journalister är därför mitt råd: lär dig vara kreativ! Då bubblar du till slut av idéer.

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

2 svar på ”Du kan lära dig att vara kreativ”

”Idéer föder idéer, men det är inte på grund av att jag har någon form av magisk förmåga – utan för att jag arbetar med det dagligen.”

Nejdå, även folk som inte ”arbetar med det dagligen” kan sprudla av kreativitet.
Att man blir bättre på det man gör mycket är väldigt mycket ”dog bites man” för de flesta människor över 25.

Roligt att höra att du har idéer, Olof! Självklart är det så att även människor som inte har ett kreativt jobb kan vara kreativa. Vad jag menade var att kreativitet inte är en mystisk talang som är omöjlig att skaffa sig.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.