Kategorier
Reflektioner

Låt kort- och långsiktigt samsas på webben!

En ständig kamp pågår mellan journalistiska långkok och rapp snabbhet. På sajterna borde både kulturer kunna leva sida vid sida, menar Mediemänniskan.

Dagens mediesajter är underutvecklade när det kommer till möjligheten att blanda kort och långt. Allt pressas istället in i samma mall: artikelformen. Där publiceras den korta notisen och där publiceras det långa reportaget.

Omni, som i dag fick en ny sajt för desktop, är ett steg på vägen. På sajten finns flikar där besökaren kan välja mellan ett redaktörat huvudflöde och senaste nytt.

Inspireras av sociala medier

Det skulle kunna gå att ta steget längre. Publiken är van vid korta uppdateringar från sociala medier. Liknande flöden för den kortfattade nyhetsbevakningen finns inte på sajterna.

Korta telegram på två rader borde inte behöva bildsättas, byggas ut eller knappt ens rubriksättas. Telegrammen skulle kunna få sin egen yta på webbarna och i gengäld kunde det genomarbetade materialet få sväva högre under längre tid i spalten bredvid.

Både långkoken och micro-popcornen har sin plats hos en redaktion som vill erbjuda en bred nyhetsbevakning. Välj inte det ena på bekostnad av det andra.

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.