Kategorier
Reflektioner

Så gör du konstruktiv krimjournalistik

Just nu pratas det mycket om så kallad konstruktiv journalistik – det vill säga rapportering som inte är fokuserad på problem, utan även visar på lösningar.

Pionjärer inom konstruktiv journalistik betonar att det inte är samma sak som glada nyheter. Rapportering som är konstruktiv kan mycket väl ta avstamp i ett samhällsproblem. En glad nyhet är däremot bara en glad nyhet, men driver kanske inte samhället framåt.

Vilken typ av kriminaljournalistik gör du?

En viktig del av nyhetsrapporteringen handlar om brott och kriminalitet. Då och då är det viktigt att ta ett steg tillbaka och fundera på vilken typ av krimjournalistik som du sysslar med – och skillnaden mellan olika former.

Ingen blir klokare av krimnotisen

Den vanliga typen av notiser om brott är inte speciellt samhällsnyttig. Det är värt att fundera på om den samlade bilden av notiserna skildrar verkligheten.

Att publiken får reda på alla inbrott som sker kanske kan bidra till otrygghet.

Får man däremot reda på tendenser kan publiken möjligen få hjälp att fatta beslut. Tänk bara på att statistik måste bli konkret. Vad innebär siffrorna?

Skildra människorna bakom notisrubriken!

Personligen skulle jag kunna lyssna och titta på hundra nyheter om villainbrott – om jag fick möta människorna som drabbades. Inbrott är visserligen ett vardagsbrott, och fungerar dåligt som notis – men är samtidigt ett allvarligt brott som verkligen skakar om brottsoffrets vardag.

Det händer att människor flyttar när tryggheten försvinner hemma. Skildra det!

Det är förstås inte konstruktivt att bara berätta om brottens negativa konsekvenser. Därför behöver vi lägga till en ingrediens: vad kan man göra åt det?

Det finns säkert goda exempel i ditt bevakningsområde, där brott har motverkats.

Avdemonisera den kriminella

Det sägs ofta att förövaren inte ska ha mer fokus än brottsoffret i media, och det har nog sin poäng. Självklart ska journalister inte ställa sig på gärningsmannens sida, i normalfallet.

Däremot kan journalistiken fylla en viktig roll genom att förklara bakgrunden till kriminalitet. Ofta finns en personlig tragedi bakom brottsliga handlingar.

Ett exempel på när jag tycker att det blir konstruktivt är när brottsoffer och gärningsman på något sätt kan mötas – och till och med få förståelse för varandra. 

Efter ett mycket uppmärksammat fall skedde just ett sådant möte – som förhoppningsvis minskade en hel del oro och rädsla:

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Ett svar på ”Så gör du konstruktiv krimjournalistik”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.