Kategorier
Reflektioner

Konstruktiv journalistik — en ögonöppnare

Jag hade förmånen att få lyssna till den danska journalisten Cathrine Gyldensted som sprider kunskap om så kallad konstruktiv journalistik.

Nyligen var jag med på en workshop och lyssnade till en föreläsning med Cathrine Gyldensted, tidigare USA-korrespondent för Danmarks Radio och nu medieforskare. Hon berättade inspirerande om hur viktigt det är att journalister känner till att det mesta av journalistiken visar på problem, men inte bidrar till att hitta konstruktiva lösningar.

Två av många aha-upplevelser:

Viktigt att skilja på positiv och konstruktiv journalistik

Artiklar om djur som räddats eller om mirakel gör möjligen läsaren gladare, men bidrar inte till samhällsutvecklingen. Det är positiv journalistik, och förväxlas ofta med konstruktiv journalistik.

Konstruktiv journalistik kan däremot ta avstamp i samhällsproblem och hårda puckar, men vara lösningsinriktad och blicka framåt.

När pressade du makthavare på vad de är överens om senast?

Den här begreppsförväxlingen gör åtminstone att jag låser mig, när jag hör att publiken vill ha mer ”positiva nyheter” och att journalister är så ”negativa”. Kanske är det i själva verket konstruktiv journalistik som saknas?

De flesta frågor handlar om dåtiden

Vad hände? Var? När? Hur hände det? Varför hände det? De klassiska journalistiska frågorna är inriktade på dåtid, enligt Cathrine Gyldensted. Vi journalister bör också komplettera dem med ”hur går vi vidare?”, ”vad händer nu?”, ”vilka lärdomar drar vi?” och andra mer framåtriktade frågor.

 

 

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.