Kategorier
Reflektioner

Gästblogg: ”Ta någon yngre och snyggare!”

människor

Monica Lundbom är den första som gästbloggar på Mediemänniskan.se. Här är hennes berättelse om svårigheten att få kvinnor att ta plats i media.

  • Monica Lundbom bor i Stockholm och är utbildad journalist vid Södertörns högskola. Sommaren 2012 arbetade hon som multijournalist på en lokaltidning. Nu har hon en tjänst som informatör. Drömjobb: nyhetschef eller ledarskribent. Twitter: @monicalundbom

I juni-augusti hade jag mitt första vikariat på en lokaltidning. Som nybakad journalist var det så klart mycket nytt att ta till sig. En av de viktigaste lärdomarna fick jag på ett av de till synes lättaste jobben. Jag blev ombedd att göra en enkät med valfri fråga. Sex personer skulle svara på hur de skulle fira midsommar. Busenkelt, eller hur?

På mindre än tio minuter hittade jag tre män som gärna svarade på enkätfrågan och var med på bild. En av männen hade på sig träningsoverallsbyxor, ett linne med fläckar på och foppatofflor.

Han tackade ja direkt utan någon betänketid. ”Äh, jag ser ju ut så här, det hade inte gjort någon skillnad om jag hade rakat mig eller kammat håret”, sade han innan han fotograferades. (Mannen och hans hund skulle till en dotter och äta sillunch och dansa runt midsommarstången med barnbarnen)

”Jag ser inte klok ut i håret”

kvinnaNu återstod för mig att hitta tre kvinnor. Kvinna nummer ett, en prydlig dam i 70-årsåldern sa nej. ”Jag är för gammal, ta någon som är yngre. Kvinna nummer två, något yngre än den förra: ”jag ser inte klok ut i håret och blir aldrig bra på bild”. Och så här höll det på. Inte ens de mest välfixade personerna verkade tycka att dagens frisyr, klädsel eller smink dög. Till och med en kvinna i 40-årsåldern svarade ”ta någon yngre och snyggare person, sådana som mig vill man inte se på bild i tidningen”. Jag frågade cirka femton kvinnor. Ett par tonårstjejer ställde till slut upp, samt en kvinna i 50-årsåldern. Nummer 16, 17 och 18 av kvinnorna som jag hade frågat.

Hur lång tid tog det att få tre kvinnor att ställa upp? Cirka 40 minuter. Hur lång tid tog det att få tre män att ställa upp? Tio minuter. Jag hade sparat avsevärt med tid på att bara ha med män i enkäten.

Vanligtvis män

Varför anser sig inte kvinnor duga till att synas på en liten bild i frimärkesstorlek och svara på vad de ska göra på midsommar?

Kanske för att det vanligtvis är män som vi stöter på i dagstidningar, och unga vackra kvinnor som fyller livsstilsmagasinen. Den samlade mediebilden är uppenbarligen inte något som ”vanliga” medelålders kvinnor i en småstad kan identifiera sig med.

Ska bara gubbar få synas?

manHur fick jag då den 50-åriga kvinnan att ställa upp? Hon den sista som egentligen inte alls ville vara med, som inte hade en snygg frisyr (enligt henne själv) och som alltid blev ”dålig och konstig på kort”. Jag lade fram följande argument: majoriteten av personerna i tidningarna är män, om kvinnor inte ställer upp på text och bild ens när de får frågan – hur ska denna snedfördelning då förändras?

Är det bara gubbar och unga vackra kvinnor som ska få synas? Det är inte representativt för befolkningen eller läsarna av tidningen. Vi måste hjälpas åt för att ändras på det. Det är inga män som jag har stött på i dag som säger att de är för gamla eller för fula för att få synas i tidningen.

Måste jobba dubbelt så hårt

fotografJag tror att kvinnan skämdes. Det var inte min mening att göra henne obekväm. Men det som tillslut fick det att väga över var den jämnåriga mannen som hon hade sällskap med: ”äh, kom igen, det ligger ju något i det. Det är ju inte så farligt, klart du ska vara med på bild och svara på en fråga”. Då svarade hon ja.

Den här erfarenheten fick mig att inse att det ibland krävs att jag arbetar dubbelt så hårt för att jag ska dra mitt strå till stacken gällande könsfördelningen i medier. Kvinnor i alla åldrar, av olika etniciteter och från olika klasser måste få frågan. Och vi måste få dem att förstå varför det är så viktigt att tacka ja.

Monica Lundbom
@monicalundbom

  • Har du varit med om något liknande? Kommentera här nedanför!
  • Vill du också gästblogga här? Kom med förslag till @Mediamanniskan på Twitter!

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

5 svar på ”Gästblogg: ”Ta någon yngre och snyggare!””

Jag tycker inte att det är så jättesvårt med enkäter. Man får vara glad och trevlig och försöka få folk att inte ta det på så stort allvar.

När de säger att de inte vill vara med på bild så brukar jag säga att jag tar ett foto i alla fall, och erbjuder dem att få godkänna bilden. Om de inte tycker att bilden håller måttet, ja då slipper de vara med i tidningen. Men det har hittills aldrig hänt att någon har sagt nej när jag väl har tagit en bild :P

Känner absolut igen problemet. Jag har haft liknande problem men har inte alls lika svårt att få kvinnor att ställa upp. Det kan bero på att jag är man.

Dessutom när de säger att de är för fula säger jag att de absolut är snyggare än de män jag har frågat tidigare – med glimten i ögat.

Då tar de inte ögonblicket på lika stort allvar och kan gärna ställa upp på en bild.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.