Kategorier
Reflektioner

Kapitulation inför kvällstidningarna?

De svenska kvällstidningarna är duktiga på mycket och imponerar i flera grenar. Men är storleksförhållandena så självklara att branschen börjar gilla läget?

Samtliga medier lär av varandra, när alla ligger sida vid sida med sina nyhetssajter på nätet. Det här kan märkas på tilltal, form, design och uttryck. Men i diskussionerna hörs också uttalanden om själva journalistiken och nyhetsbevakningen som gör mig förvånad.

Den senaste tiden har jag flera gånger hört representanter från andra medier berätta hur ”duktiga kvällstidningarna är” på olika områden, som ett slags argument för att gå en annan väg. Det kan handla om en ambitiös kvällsbevakning, om kampanjjournalistik eller om förmågan att snabbt mobilisera en redaktion med fokus på akuta händelser.

Självklart är det bra med en mångfald bland medierna, både i nyhetsmixen (vilka ämnen som prioriteras) och i angreppssätten (direktuppdateringar kontra fördjupning till exempel). Alla ska inte bli kvällstidningar.

Däremot finns ingredienser i kvällstidningarnas sätt att arbeta som faktiskt går att ta till sig.

Oavsett vad man tycker om mixen mellan politik och dokusåpakändisar, så kan ingen rimligtvis tycka att det är dåligt att vara på plats vid stora nyhetshändelser, till exempel? Att se vad som händer med egna ögon borde ta udden av ryktesspridning, missförstånd och dessutom öka mediets trovärdighet i rapporteringen.

En krypande känsla säger mig att många konkurrenter inte tror att det går att komma före kvällstidningarna, med deras lätta team med kameror och ryggsäckar. Varför inte det?

De flesta medier har en krimbevakning. Det innebär att de tycker att det är viktigt att bevaka brott och rättsprocesser. Samtidigt råder någon form av bild av att det aldrig går att springa ifatt kvällstidningarna på det området. Är vi säkra på det?

Kvällstidningarna mobiliserar då och då publiken i stora kampanjer, som nu för att samla in pengar till humanitär hjälp och för att kanalisera en vilja att göra något. En uppfattning är att den typen av engagerande innehåll passar bäst i kvällstidningarna. Varför det?

Andra medier skulle kunna konkurrera om platsen som ”primär nyhetskälla”. Varför skulle de inte kunna göra det?

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.