Kategorier
Reflektioner

Skäll inte på just-nu-journalistiken – gör något åt den istället!

Jag hör ganska ofta människor sucka över nätets snabbhet. Att webbjournalistiken är synonymt med något flyktigt, hafsigt och antagligen fullt av sakfel. Att kritiskt granskande eller djupare journalistik offras på de snabba nyhetswebbarnas altare. Sällan eller aldrig handlar diskussionen om hur man kan vässa den allt viktigare just-nu-journalistiken.

 • Först och främst: Jag är ingen motståndare till grävande eller långsam journalistik. Jag ser gärna att man satsar på all typ av journalistik.
 • Och: Webbjournalistik är inte synonymt med just-nu-journalistik. Läsplattor och moderna skärmar gör det behagligt att läsa längre, fördjupande texter. Det går självklart att både publicera och konsumera ”långsam journalistik” på webben.
 • Men: Om det finns problem i den snabba journalistiken på webben så är kanske inte lösningen att göra om den till långsam. Istället bör den vässas.

Publiken är intresserad av just-nu-journalistik

Det märks inte minst när en stor nyhetshändelse sker:

 • På nätet går människor direkt till källorna, om det så är polisens Facebooksida, kommunens sajt eller den aktiva bloggaren. Nyhetsjournalister behövs dock parallellt för att samla ihop allt material. På redaktionerna finns oftast kunskap, erfarenhet, större resurser och kontinuitet.
 • Folk strömmar till medierna när stora händelser inträffar. Jag har själv märkt det i yrket: Den sajt som snabbast lyckas samla ihop mest fakta och lyckas bli den primära informationshubben får också många besökare. Ryktet går snabbt i de sociala medierna. Det finns alltså en anledning till varför kvällstidningssajterna satsar på snabb journalistik.
 • Det ställs krav på mediesajter som har en koppling till en annan mediekanal. Publiken förväntar sig till exempel att det går att läsa mer om det som visas på tv, samtidigt, på webben.

Vad är då bra just-nu-journalistik?

Har du som är journalist ställt den frågan på din redaktion? Har du ställt den som webbesökare?

Här är några punkter att fundera över:

Vägra acceptera att just-nu-journalistik per automatik blir mer hafsig, med fler sakfel än vid långsam journalistik.
Gör något åt det istället!

 • Publicera inte om det råder osäkerhet.
 • Hänvisa tydligt till källorna som informationen kommer ifrån.
 • Poängtera att uppgifterna inte är bekräftade, om det är så.
 • Var flera som jobbar med materialet så att flera ögon kan upptäcka fel.
 • Andas djupt. Att vara snabb innebär inte att det måste vara panikstressigt, men arbetet måste vara effektivt och gå framåt. Våga ta en minut att läsa igenom texten en extra gång.
 • Följ upp senare. Släpp inte grejen och erbjud variationer, publicera vinklar från olika håll.

Förbättra kvaliteten och öka bredden på rapporteringen vid en akut nyhetshändelse, stor som liten.
Var förberedd!

 • Gå igenom rutinerna tillsammans innan något händer. Tipsa varandra! Vad kan man göra för att erbjuda publiken ett mer heltäckande innehåll? Diskutera igenom olika scenarior, allt från bilolyckan till storbranden eller bombdramat.
 • Samla goda exempel: Vid en akut situation är det svårt att uppfinna hjulet.

Utvärdera redaktionens snabbhet. Hur står ni er i konkurrensen med andra medier? Jämfört med mikrobloggar eller polisens sajt?
Var självkritiska!

 • Hur kan redaktionen i förväg förbättra chanserna på att ni får veta om en akut nyhetshändelse så snabbt som möjligt? Är det rimligt att folk tipsar er först? Bör ni ta initiativ till mer frekventa kollar?
 • Hur fungerar sajtens publiceringssystem? Finns det inbyggda flaskhalsar som gör det trögare att få ut en nyhet?
 • Hur snabbt kan ni få iväg den första reportern? Och den andra?
 • Vad går att göra för att ni snabbare ska få tag i material?

Bli bättre på att utnyttja de händelser ni vet ska ske. Det finns säkert punkter i kalendern som kan ske ”just nu” på sajten istället för att publiceras som referat.
Planera i förväg!

 • Hur kommer scenariot troligen att se ut? Hur ska ni i så fall bevaka det?
 • Vilket material går att förbereda innan?

En standard börjar ta form

Webbjournalistiken har några år på nacken i Sverige. Redan nu går det att se att yrket som webbredaktör börjar bli etablerat. Vanliga verktyg och en standard börjar ta form. Som direktrapporteringen. Eller live-sändningen. Eller möjligheten för publiken att skicka in eget material.

Men det finns mer att göra. Mer att utveckla. Just-nu-journalistiken är långt ifrån banal eller endimensionell. Den behöver sitt eget kvalitetstänk.

Nick Näslund
Mediemänniskan.se

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

2 svar på ”Skäll inte på just-nu-journalistiken – gör något åt den istället!”

Intressant ämne, verkligen! Just-nu-journalistiken är ju väldigt viktig då vi ofta lever med våra Breaking News-segment.
Tycker också det är viktigt att det finns, som du beskriver, ett kvalitetstänk bakom det.
Men självklart räcker det inte bara att vara snabb; det måste även vara rätt information.
Ett bra exempel (finns säkert många) är ju när Gabriella Giffords (kongressledamot i USA) sköts i huvudet. Flera kanaler dödförklarade henne när hon i själva verket var vid liv (och överlevde).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.