Kategorier
Reflektioner

Journalister! Här har ni rätt – och fel – om sociala medier

JMG:s undersökning Journalist ’11 har tittat närmare på vad svenska journalister egentligen använder sociala medier till. Nio av tio journalister som svarat håller med om att det går att göra bra journalistik utan att använda sociala medier. Omvärdsbevakning via sociala medier ses som viktigare än att föra dialog med publiken, som att nätverka eller få feedback.

Här är mina kommentarer till sifforna:

1. Publikkontakten

Att bevaka diskussioner, hitta uppslag, göra research och trendspana rankar journalisterna som mer viktigt än att nätverka eller få synpunkter och feedback från publiken.

  • Där har ni fel. Nog går det att söka information via sociala medier, men huvudsaken är just kontakten med andra människor. Möjligheten att diskutera med publiken och höra efter vad läsare, lyssnare och tittare är intresserade av är en chans som man inte får missa. Att svara på tilltal och bjuda på sig själv tror jag är en nyckel till att få ökat förtroende och i förlängningen mer tips, uppslag och hjälp av publiken.
  • Exakt hur journalisterna svarat kan ni läsa på Ulrika Hedmans blogg Eftertänkt.

2. Nyhetsförmedlingen

Bara 15 procent av de journalister som svarat håller med om att ”sociala medier kan ersätta traditionella medier som nyhetsförmedlare”. En majoritet av journalisterna håller inte med om det.

  • Där har ni delvis fel. Varför? Antagligen hade jag svarat likadant som de flesta gjorde, för i ryggmärgen vill nog ganska få journalister att sociala medier ska ersätta de traditionella helt. Men det är ändå komplicerat, eftersom sociala medier redan är en stor bärare av nyheter, inte minst till ungdomar.

3. Journalistikens kvalitet

Det går att göra bra journalistik utan sociala medier. Det tycker nio av tio journalister.

  • Där har ni rätt. Såklart! Vi har gjort bra journalistik sedan Gutenbergs tryckpress helt utan Facebook eller Twitter. Samtidigt kan man förstås även göra bra journalistik med sociala medier.

Vad tycker du? Håller du med mig? Skriv en kommentar här nedanför!

Relaterat:

Nick Näslund
Mediemänniskan.se

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.