Kategorier
Reflektioner

Vilket ansvar har journalister för politisk pajkastning?

Kan vi journalister motarbeta den politiska pajkastningen och styra över till ett större fokus på politikens innehåll? Det tror jag; och det behöver inte bli en mindre dramatisk journalistik för det.

Journalistik om politik är svår, eftersom den lätt blir dödstråkig. Det är kanske ofta därför som journalister attraheras av pajkastning och tjuvnyp, när politiker anklagar sina motståndare för en sämre politik.

Personligen tycker jag att vårt uppdrag bör vara att göra gråa ämnen mer färgglada, men inte genom att urvattna substansen. Och substansen i politiken är vad partier och politiker egentligen har för förslag till lösningar på samhällsproblem.

Regeln som fick politikerna att skruva på sig

På gymnasiet ledde jag en politisk debatt mellan representanter från olika ungdomsförbund. Halvvägs in i debatten införde jag en regel: Under de kommande minuterna skulle de unga politikerna diskutera – utan att klaga på de andra partierna. De fick enbart föra fram vad de själva ville genomföra. Plötsligt visste inte ungdomspolitikerna vad de skulle säga. De skruvade på sig och klagade också högljutt på mitt påhitt.

Men nu, många år senare, tycker jag fortfarande att min regel var en bra idé. Vad säger att vi inte kan sätta samma regel i dag? Redigera bort klankandet och klandrandet – och pressa politikerna på vad de egentligen vill själva.

Dramatiskt sökande

I det finns också en möjlighet till dramatik och kritiskt granskande. Betyder verkligen de svepande ordalagen något? Vad finns det egentligen för substans i formuleringarna? Granskar vi det, kan vi ersätta pajkastningsdraman med sökandet efter konkreta tankar kring hur samhället kan förbättras.

Nick Näslund
Mediemänniskan.se

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Ett svar på ”Vilket ansvar har journalister för politisk pajkastning?”

Amerikansk politik består nästan uteslutande av pajkastning. Så får det inte bli i Sverige! Klart att media har ett ansvar där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.