Kategorier
Reflektioner

Får man sno ur ett pressmeddelande?

En webbomröstning på en stor amerikansk journalistsajt fick några hundra svar. Frågan löd: ”Är det okej att använda formuleringar från pressreleaser i dina texter?” En övervägande majoritet av svaren lutade åt ett och samma håll…

Japp, det är helt okej, menade de som klickade på ja-alternativen i den här webbpollenpoynter.org (i skrivande stund).

Att dra några slutsatser om vad journalister tycker utifrån en simpel webbundersökning ska man förstås inte ge sig på, men själva frågan är intressant.

Får man använda delar ur ett pressmeddelande? Och i så fall:

  • Måste man tydligt ange var texten kommer ifrån?
  • Måste man skriva om texten med egna ord (rewrite)?

Kopierade – fick sparken

Frågan ställdes på sin spets när tidningen Kansas City Star valde att sparka en journalist som kopierat texter ur pressmeddelanden rakt av ett dussintal gånger under några år.

Nu väljer mannen att stämma tidningen, eftersom han menar att de flesta journalister använder pressmeddelanden och att meningen med en pressrelease är att formuleringarna ska kunna kopieras.

Vad tycker du?

Själv tycker jag att faktauppgifter kan hämtas ur pressmeddelanden, om texten skrivs om med egna ord. Citat kan kopieras ordagrant, men då måste det framgå att citatet är hämtat från just ett pressmeddelande.

Håller du med mig? Vad tycker du i frågan? Skriv en kommentar här nedanför!

Nick Näslund
Mediemänniskan.se

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

9 svar på ”Får man sno ur ett pressmeddelande?”

Jag håller med dig.
Försöker jobba på samma sätt själv.
– xxx, säger Kalle Anke på Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.
– Jaha, säger Musse Pigg till ”platsen jag jobbar du”.

Du hajar… :)

Att kopiera känns lamt – en seger för PR-folket…nej tack.

Måste man som journalist sätta sitt eget namn under en rewritad pressrelease, undrar jag? I vissa fall förekommer det att den organisation/myndighet/bolag som sänt ut pressmeddelandet, har inhämtat citat från andra instanser. Hur källkritiskt är det?
Om man då som journalist får uppgiften att rewrita detta, har man då rätt att vägra att sätta sitt eget namn under? Räcker det om man skriver tidningens? Finns case på detta?

Är det inte ärligare mot läsarna att tala om var uppgifterna kommer ifrån? Ska det vara så plågsamt? Klart att journalisten fick sparken, han utförde ju heler inget journalistiskt arbete då han kopierade.

Journalistik är ingen vetenskap, det vet vi ju, men studenter som inte anger källan, eller forskare, när de påstår något, om än aldrig så banalt, blir inte godkända..

Som en som ofta skickar pressmeddelanden tycker jag förstås att det är helt ok om man kopierar det rakt av ;-). Jag skriver alltid ett pressmeddelande så att det ska kunna fungera som en notis/artikel om tidningen väljer att ta den rakt av. Och det händer då och då, utan att det nämns att artikeln (med citat) kommer från ett pressmeddelande.

Men själv föredrar jag att mitt pressmeddelande med citat och allt INTE används, utan att journalisten väljer att ringa eller rent av uppsöka mina uppdragsgivare för att skriva en egen artikel/ett reportage istället. Även om man då riskerar kritiska frågor brukar jag säga att trovärdigheten och därmed värdet för avsändaren ökar med en självständig artikel/reportage.

Oftast lägger mina uppdragsgivare ner allt för mycket tid för att få pressmeddelandet helt ”rätt”, med citat och upplägg, poäng mm. Jag brukar försöka avdramatisera pressmeddelandet med att hävda att det bara i undantagsfall används citat från det, och att syftet med pressmeddelandet är att i första hand väcka journalistens nyfikenhet, snarare än tidningsläsarens. Det är det journalisten som ska göra.

OK att kopiera ur ett pressmeddelande – men hur kul är det? Oftast vill man väl skriva om litet grand, men det har säkert slunkit igenom mång pressmeddelanden tagna rakt av när det varit ont om tid.

Jag tycker nog att man alltid ska skriva om. Då har man också möjlighet att fundera kring det som står där. Dessutom bör en journalist kanske använda flera källor än ett pressmeddelande och fylla på med bakgrund och fakta till exempel. Så tycker jag.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.