Kategorier
Reflektioner

Måste man vara psykopat för att ställa kritiska frågor?

En intressant diskussion i radioprogrammet Mediernas bakompodd får mig att fundera: Måste man sakna empati för att kunna ställa någon mot väggen?

Ni har tagit i hand, du har blivit bjuden på kaffe och ni har letat upp ett rum där ni får sitta ostörda. Under tiden har ni småsnackat lite om företaget, om lokalerna, om vädret. Och nu, där vid bordet, förväntas du ställa skarpa frågor om vd:ns hantering av ekonomin. Kanske måste du ställa om, från trevlig – till hård skjutjärnsjournalist. Eller?

Själv är jag inte bekväm i en roll som otrevlig. Mitt svar på frågan är att det går att vara lika lugn och trevlig – så länge man vågar ställa de kritiska eller svåra frågorna. Om man går för hårt fram i sitt tonläge eller attityd under intervjun, riskerar det – under förutsättning att intervjun sänds – att slå tillbaka på journalisten. Du vet, klassikern när tittaren eller lyssnaren börjar få sympatier för den intervjuade, trots att personen i fråga är den anklagade.

Ska inte intervjun sändas, utan skrivas, finns egentligen ingen anledning för journalisten att hetsa upp sig av dramaturgiska skäl. Ofta föreligger ingen tidsbrist. Ställ frågor och ställ om dem lugnt och trevligt – så att du får de svar du behöver, är mitt förslag.

Om någon kastar luren i örat på dig, eller stänger dörren framför ögonen, ska det ju vara på grund av de svåra frågorna – och inte för att du varit en otrevlig bulldozer, eller hur?

Hur tänker du kring det här? Vilken taktik har du? Berätta i en kommentar!

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.