Kategorier
Reflektioner

Mediegranskning – bra även för journalisterna

Jag tror att mediegranskande journalistik är bra för båda parter. Inte bara för det uppenbara – att det bidrar till en ökad kvalitet – utan också för att granskade redaktioner kan få komma till tals.

1. Korrigeringen

Ett skäl till granskning är att publiken får veta om något gått på tok. Det är inte alls säkert, eftersom journalister – precis som alla människor – ofta skäms och inte skyltar med när vi gör fel.

2. Förtroendet

Publiken får förhoppningsvis ett ökat förtroende för medierna om vi själva bidrar till att hålla rent i vårt eget bo.

3. Kvaliteten

Mediegranskning kan bidra till rättning i ledet och minska risken för en mediekultur på glid, som exempelvis de brittiska exemplen.

4. Försvaret

Ett annat skäl som jag tycker är viktigt är att medierna kan få en chans att försvara sig. Att journalister ställer sig upp och argumenterar för publicistiska beslut. Ofta sväljer journalister kritik i andra sammanhang – exempelvis debatter där desperata deltagare börjar beskylla ”media” som kollektiv. Vi är inte vana vid att försvara oss.

I dag är vi bortskämda med Sveriges Radios program Mediernas standard. Jag hoppas verkligen att SVT:s framtida mediegranskare går på samma spår och undviker generaliserande mediekritik.

Nick Näslund
Mediemänniskan.se

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

2 svar på ”Mediegranskning – bra även för journalisterna”

Bra poäng med att medieföreträdare kan få komma till tals! Men också att de förmås utveckla sin förmåga att förklara även svåra publiceringar. Detta är en poäng bland andra i min avhandling ”Understanding Media Accountability”. Hilsen Torbjörn von Krogh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.