Kategorier
Reflektioner

Går det att sända live utan att hänga ut oskyldiga?

Live-journalistik utan risken att röja känsliga uppgifter – är det möjligt? Mediemänniskan funderar kring frågan.

I våras sändes en presskonferens direkt, där namn på misstänkta nämndes, trots att en av redaktionerna fått en försäkran om att så inte skulle ske.

I somras kom namnet på en mordmisstänkt man med i bild under en direktsändning. Mannen visade sig senare vara oskyldig.

Frågan är: går det att garantera att publicistiska beslut följs, när man sänder live?

Ett sätt är att outsourca etiken till andra aktörer, exempelvis få poliser och andra personer att lova att de inte ska röja något känsligt under direktsändningen.

Jag minns när polisens presstalesperson inför en live-sänd presskonferens vände sig till journalisterna och sa: ”vi ska göra vårt bästa för att garantera att ni kan följa era etiska regler” (eller något med liknande betydelse).

Live-vågen har svept över svenska medier, där direktsändningar nu ses som en hygienfaktor hos en bra nyhetsbevakning. Risken är att journalistiska klavertramp ger live-möjligheterna dåligt rykte.

Nog borde det gå att sända direkt och kunna garantera en etiskt hållbar journalistik. Går det att sända med fördröjning? Går det att banda klipp och snabbt skicka in till sändningen? Går det att välja situationer där risken att röja känsliga uppgifter är minimal?

Redaktionerna har ett jobb att göra kring frågan. Det mesta går som så ofta att lösa med goda förberedelser.

Publicitetsregler:

  • §15. Överväg noga konsekvenserna av en namnpublicering som kan skada människor. Avstå från sådan publicering om inte ett uppenbart allmänintresse kräver att namn anges.
  • §16. Om inte namn anges undvik att publicera bild eller uppgift om yrke, titel, ålder, nationalitet, kön eller annat, som gör en identifiering möjlig.
  • §17. Observera att hela ansvaret för namn- och bildpublicering faller på den som återger materialet.

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.