Kategorier
Reflektioner

Vi måste möta misstänksamheten mot medierna

#meg14 | Under Mediedagarna tog David Crouch, redaktör på Financial Times och gästföreläsare på JMG, upp misstänksamheten mot etablerade medier.

Misstänksamheten har Mediemänniskan tidigare bloggat om i temat journalistisk förtroendekris här på bloggen. Läs gärna inlägget Skulle verkligen medierna mörka ett mord?

Precis som David Crouch, tror jag att det är viktigt att allmänheten får veta hur medier jobbar och vilka förutsättningar vi har. Annars sprids lätt myter och risken för avgrundsdjupa besvikelser blir överhängande.

Under sitt föredrag på Mediedagarnas scen berättade David Crouch bland annat om den italienska politikern Beppe Grillo som lyckats dra nytta av misstänksamheten mot de nationella tv-kanalerna i Italien. De etablerade journalisterna bemötte det med att bli ännu hårdare emot honom.

Nog går det att fundera över om det finns någon parallell till det förhållandet i Sverige, eller hur?

Russia Today var ett annat av Crouchs exempel, alltså den mest framgångsrika utländska tv-kanalen i New York, San Fransisco och Chicago, uppbackad av den ryska regeringen. David Crouch menade att kanalen är ett forum för propaganda, men konstaterade samtidigt att två miljoner människor i Storbritannien följer RT dagligen.

— Kan det ha något att göra med det HÄR? undrade David Crouch och visade en stor bild på huvudpersonerna i den brittiska journalistskandalen runt News of the World.

Även Jimmy Saville-skandalen har skadat förtroendet för BBC, kronjuvelen i etablerad brittisk media.

— Det här är ett enormt slag mot journalistiken.

Vad kan man då göra för att minska skadorna av förtroendekrisen, och rentav bygga upp förtroendet igen?

Jag tror på att:

  • Fortsätta att jobba med transparens och framförallt berätta hur journalistik går till och vad det är. Det är extremt viktigt att visa på skillnaden mellan journalistik och parajournalistik.
  • Inte förmedla bilden av att journalister är allvetande. Intervjua experter snarare än att vi intervjuar varandra. Att stå fast vid att journalistik handlar om att samla, ge många olika perspektiv och att granska.
  • Eftersom vi inte är allvetande: ta hjälp av publiken. Inte bara som ett hippt drag — utan som utbildningsinsats. När publiken förstår att vi journalister behöver hjälp, faller vi inte så hårt när falska förtroendebubblor spricker.

Vad tror du? Varför inte vädra dina tankar i en kommentar här nedanför?

 

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

3 svar på ”Vi måste möta misstänksamheten mot medierna”

Jag tror problemen beror på en skillnad i personlighet mellan nya och gamla journalister: ny för tiden drar yrket till sig folk som ”vill synas”. Dessa personer har mycket lägre integritet och moral än ”den gamla stammen”, eftersom deras samvete är kopplat till hur de uppfattas av andra snarare än till en personlig känsla av rätt och fel.
Tror detta har gått så långt att det är rätt kört för journalistiken i allänhet . Därmed inte sagt att det inte går att tjäna pengar på att vara normsättare och underhållare, men detta är knappast journalistik.

Tråkigt att höra, Olof. Själv håller jag inte med. Jag vet många unga och ambitiösa journalister. För övrigt tycker jag ålder är ganska irrelevant — bättre att titta på, och bedöma, resultaten i så fall.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.