Kategorier
Reflektioner

Fokusera på att förbättra multijournalistiken!

multijournalistDebatten om multijournalistik haltar och det senaste åren har hela idén ifrågasatts. Nu måste fokus läggas på vidareutbildning och lagom höga krav.

En multijournalist intervjuar, spelar in, filmar eller fotograferar, gör research och jagar nyheter. Inte samtidigt, men om vartannat.

En stor del av journalistkåren är kritiska till multijournalistik, eftersom man ser det som något som gör jobbet stressigare och tvingar en att lära sig helt nya verktyg och arbetssätt. ”Multi är fel väg” är till exempel rubriken på en av Journalistens senaste ledartexter.

Andra, som jag själv, ser multi som ett sätt att ha kontroll över sin publicering från ax till limpa – och samtidigt få möjlighet att måla med flera olika penslar. De flesta journalister som utbildas i dag har lärt sig grunderna i video, radio, foto och text.

Krigsfotografer jämförs med lokalreportrar

Frågan är om synsätten kan enas? Finns det en plats för multijournalistik i ett landskap där de flesta medier blir mediehus som skapar olika typer av innehåll? Självklart. Samtidigt får de nya arbetssätten inte knäcka medarbetare under bördan av att behöva lära sig mycket nytt samtidigt.

Flera gånger det senaste året har kvaliteten på det som multijournalister producerar ifrågasatts. Prisbelönta krigsfotografer har jämförts med fotograferande lokalreportrar. Det är förstås en orättvis jämförelse. Samtidigt är jag övertygad om att nya fotograferande reportrar kan bli bättre med tiden (hjälp oss gärna). Där är båda sidorna nämligen överens: erfarenhet ger kunskap.

Dags för en multijournalistisk tankesmedja?

dator_laptop_journalistHär behövs också utbildning, både från arbetsgivare, kollegor och från individen själv. Trots att en hel bransch har gått över till multijournalistik finns inga gemensamma, öppna, utbildningsplattformar där medarbetare själva kan öka sin kunskap så att kvaliteten kan bli bättre. Varför inte det?

Kraven på vad en medarbetare ska åstadkomma under en arbetsdag är också uppe till debatt. Om man tror att en medarbetare kan genomföra lika mycket som två medarbetare är man förstås fel ute. Att jobba multi tar tid – men kanske inte dubbelt så lång tid. Multijournalistik handlar inte om att ”göra allt samtidigt” utan om att till exempel först ta bilderna, sedan göra intervjun. En sak i taget. Allt måste få sin del av medarbetarens fokus, annars blir kvaliteten dålig.

I tio, kanske tjugo, år har debatten om ”multins” vara eller inte vara rasat på redaktionerna. Nu, när den är här för att stanna, är det dags att dra fram varsin stol och fundera på hur vi kan förbättra multireporterns möjligheter utan att stressa ihjäl hen.

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Ett svar på ”Fokusera på att förbättra multijournalistiken!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.