Kategorier
Reflektioner

Facebookgrupper i all ära – men klassiska forum är bättre

De stora nätdiskussionerna har flyttat in i Facebookgrupper, men själv saknar jag klassiska nätforum.

Här är skälen:

  1. I Facebookgrupper faller ett ämne snabbt nedåt i gruppflödet och blir mycket krångligt att hitta igen. Därför kan samma fråga ställas i gruppen om och om igen.
  2. I ett klassiskt nätforum finns möjlighet att söka efter ord och ämnen. Det gör att arkiverade trådar kan fungera som kunskapsbas.
  3. Klassiska nätforum ger bättre överblick. Trådarna samlas i en lista, som går att sortera på olika sätt.

Blandar du ihop Facebooksidor med Facebookgrupper?

Det är stor skillnad. I en grupp kan alla medlemmar starta nya trådar. Det skiljer sig från en Facebooksida, där det bara är sidans administratörer som kan göra nya inlägg som sedan skickas ut i följarnas (de som ”gillat” sidan) huvudflöden.

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

2 svar på ”Facebookgrupper i all ära – men klassiska forum är bättre”

Håller med! Framförallt gällande googlingsbarheten av forumtrådar. När det kommer till webbdesign/kodning är forum helt ovärdeliga när man försöker hitta hjälp och metoder.
Nu när det går att söka inom Fb-grupper funkar det iallafall lite bättre även om folk generellt är rätt dålig på att söka och sökfunktionen haltar lite.
Något är det ju med Fb och Fb-grupper som vi som användare föredrar (antagligen enkelheten av att samla mycket på samma ställe) men det används ju på ett sätt som det inte är till för riktigt.

Däremot gjorde Mediepodden en intressant spaning om att Fb-gruppen är den nya Fb-sidan! DET tycker jag var väldigt intressant – lyssnat på det?

Håller med dig också. Facebookgrupper är enkelt, eftersom man får notiser där man redan befinner sig: på Facebook. Plattformens styrka är dess storlek. Jag tror dock att FB skulle kunna öppna en avdelning med klassiska forum och göra det till en succé.

Lyssnar alltid på Mediepodden :) Karlsten har rätt i att grupper är mer kraftfulla när det gäller engagemang. Många ”gillar” Facebooksidor, men följer dem inte (av olika skäl sorteras de bort i FB:s huvudflöde).

När Facebook får igång sitt sök på allvar, och folk blir vana att hashtagga även på FB, så kan det få stora konsekvenser för hur vi använder nätet, tror jag.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.