Kategorier
Reflektioner

Det stora IT-gapet – ett problem att ta på allvar

Se dig om på din redaktion eller arbetsplats. Hur många är det som kan skriva på tangentbordet utan att titta eller pekfingervalsa? Hur många vet hur man laddar ner en app?

Trumslagen från datorns intåg har för länge sedan ekat ut. Ljudet av internet som brakade in på mediamarknaden har klingat av. I dag är vi i slutet av en diskussion om hur sociala medier påverkar de redan etablerade mediakanalerna.

Under alla tre perioder har först de teknikreligiösa predikat hur fantastiskt allt kommer att bli, därefter har de lite räddare journalisterna vågat sig in på banan och upptäckt vilka faror som finns med tekniken för att sedan överdriva dem. Till slut har debatten och inlärningsprocessen planat ut i normal vardag, där tekniken används hela tiden av nästan alla.

Men är alla med på tåget?

Ofta tänker vi på äldre människor som har svårare att lära om när vi talar om IT-klyftan, gapet mellan de digitala infödingarna och de som fortfarande inte riktigt har vågat använda tekniken på ett annat sätt än som ett nödvändigt ont.

Men det finns fler kategorier, också bland yngre, som fortfarande ser smarta mobiler och nätforum som något nördigt. Där social gemenskap via nätet, som Facebook eller onlinedataspel, skapar en egen okänd värld bortkopplad från allt det ”normala”.

Det här gapet tror jag kommer att bli viktigare i framtiden. Dels kommer det att ha betydelse i arbetet, vid skrivbordet, när något ska gå snabbt. Speciellt i mediahusen. Dels kommer vi att tendera att leva i två separata bubblor där referensramarna skiljer sig rejält mellan de analogt kulturella och de digitalt kulturella.

Kommer vi att förstå varandra?

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.