Kategorier
Reflektioner

Därför får dåliga redaktioner problem i sommar

Just nu planeras för sommaren på svenska redaktioner. Scheman läggs, semesterönskemålen har redan skickats in. Samtidigt bör journalisterna rusta sin journalistik så att den blir motståndskraftig för sommartorka.

I all jobbstress kan man ibland glömma bort att ta ett steg tillbaka och fundera över vad man som redaktion egentligen håller på med. Det gäller troligen de flesta redaktioner.

På sommaren blir det nästan olidligt tydligt vilka redaktioner som under höst, vinter och vår har jobbat upp sina rutiner – och vilka som inte har det.

Då slår nämligen ”sommartorkan” till – en nyhetstorka som jag hävdar inte innebär att det händer färre saker utan att det kommer färre givna uppslag till redaktionerna. Det skickas färre pressmeddelanden, kommunernas administratörer och informatörer går på semester, politikerna åker på solresor och föreningar och organisationer tar paus.

De stekta sparvarna slutar flaxa in i brevlådan.

Människorna, medborgarna, publiken – de finns fortfarande kvar i bevakningsområdet. De förväntar sig fortfarande en uppdatering av vad som hänt.

Den enda medicinen är då att ha egna idéer och egna källor. Originaljournalistiken blir ovärderlig. Nyhetsnäsorna de bästa verktygen.

En bra inventering är att då och då resonera kring hur beroende redaktionen är av mejlkorgen (pressmeddelanden, polisens RSS-flöde, politiska utspel) och andra medier. Skulle linan kapas – kan då redaktionen själv stå för nyheterna? Klarar man av bevakningen på egen hand?

Gör man regelbundna kollar med originalkällorna själv? Kommer alla idéer och möjliga nyhetsslag som redaktionens medlemmar stöter på i sitt liv fram till desken?

Viktiga frågor att ställa sig för i sommar är det en ny match. Då blottläggs vilka redaktioner som har gjort läxan.

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

2 svar på ”Därför får dåliga redaktioner problem i sommar”

Ett tips i nyhetstorkan!
På 60-talet när torkan slog till och det inte ens fanns uppdrag till alla reportrar så skickades de ut till Bromma flygplats med uppdraget att kolla om det anlände några intressanta personer med Amerikaplanet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.