Kategorier
Reflektioner

4 redaktörer: Därför bevakar vi olyckor

Blåljusbevakning. Hur motiverar vi journalister att vi berättar om exempelvis trafikolyckor och bränder? Varför är det viktigt att det når allmänhetens kännedom? Mediemänniskan frågade några redaktörer.

Annakaisa Suni, nyhetschef, Hufvudstadsbladet:

– Jag ser åtminstone två skäl till att berätta om olyckor. Dels handlar det om att skydda allmänheten i akuta lägen, till exempel när brandrök sprids i ett visst område. Dels handlar det om att hjälpa läsare hålla sig informerade om det som sker i lokalsamhället och världen. Ju närmare olyckan är vårt huvudsakliga bevakningsområde desto lättare når den över nyhetströskeln.

Anna Körnung, ansvarig utgivare, Mitti:

– För vår del är olyckor oftast kopplade till trafik i någon form och då finns det ett givet allmänintresse: Trafiken påverkas och därmed folks möjlighet att ta sig till jobb, skolor etc. Det kan också vara intressant att beskriva olycka utifrån vad som orsakade den, till exempel finns det ett konstruktionsfel i bron eller är det en särskilt olycksdrabbad sträcka?

Genom att rapportera kan vi bidra till att våra läsare blir mer välinformerade och utifrån det kan agera, till exempel ändra ett beteende.

Anna Körnung

– Det kan också vara så att vi genom att rapportera kan bidra till att våra läsare blir mer välinformerade och utifrån det kan agera, till exempel ändra ett beteende – ”nu är det sjunde gången bilar brinner på denna parkering – jag parkerar nån annanstans” – eller att man engagerar sig i sitt lokalsamhälle för att något ska förändras.

– För oss som lokaltidning kan det också handla om att folk undrar vad som hänt efter en hög smäll, en stor utryckning av polis eller brandbilar – är det något som påverkar det område de bor i? Det ska vi ge besked om. Sedan ska man ju alltid fundera över vad som är allmänintresse och bara ”ett allmänt intresse”. Vi ska inte skriva om olyckor för att folk är allmänt nyfikna utan för att det på något sätt påverkar och berör människor på ett bredare sätt.

Elin Woxlin, nyhetschef, Helahälsingland.se:

– För det första: Intresset för denna typ av händelser är otroligt stort hos allmänheten. Det vet vi, och ser dagligen på våra trafiksiffror för sajten, där olyckor, bränder och andra blåljusnyheter nästan alltid är bland det som dragit störst intresse. För oss är det givet att man som läsare ska kunna gå in på vår sajt så fort man hört sirener på stan, och få svar på vad det är som har hänt.

– Ju närmare dig som läsare en olycka eller brand sker, desto mer intresserad är du. Och egentligen kan man kort säga att: En lokaltidning ska berätta om vad som händer i lokalsamhället, det är vårt uppdrag – och det gäller allt från otäcka olyckor till mysiga dagisinvigningar och skandaler i kommunhus.

En anledning till att berätta om allvarliga olyckor är ju också att förhindra ryktesspridning. Vi berättar det som är sant och relevant, sånt vi vet är fakta om det som hänt.

Elin Woxlin

– Sedan måste vi så klart alltid tänka på vad vi berättar i text och inte minst på vad vi visar på bild/live-tv. Är det en allvarlig olycka måste vi så klart vara ännu mer försiktiga. Vi visar inga nummerplåtar, och så klart inga personer som är inblandade i olyckan. Och när det gäller bränder i villor går vi i första läget nästan aldrig ut med på vilken gata det brinner. Det kan finnas allvarligt skadade eller till och med döda personer, då ska vi inte peka ut platsen exakt. Det kan även finnas misstanke om brott, och då ska vi inte heller peka ut adressen.

– En anledning till att berätta om allvarliga olyckor är ju också att förhindra ryktesspridning. Vi berättar det som är sant och relevant, sånt vi vet är fakta om det som hänt.

– Sedan är det viktigt att påpeka: För mig personligen handlar den här bevakningen inte om någon klickjakt. Det är heller inget man behöver bry sig om att tänka på, en olycka är alltid välläst, hur man än gör. Det handlar om att ge så mycket information som möjligt till våra läsare om vad som hänt. Det är vår plikt att göra det. I dagens digitala era kan vi dessutom göra det i direkt samband med att det händer – inte bara dagen efter i en tidning, då det knappast är en nyhet längre. Det ställer så klart större krav på alla reportrar ute på fältet och oss operativa chefer, att vi tänker på vad vi visar och säger. Så det är inte alltid helt lätt, men det är något jag skulle säga att vi är relativt bra på eftersom detta hör till vår rutinbevakning.

Jonas Kanje, chefredaktör, Helsingborgs Dagblad:

– Det enklaste svaret är att vi vet, från våra egna siffror, att olika typer av lokala nyheter är det överlägset viktigaste vi levererar till våra läsare. I lokala nyheter ingår att svara på frågan ”står världen kvar” och om man inte tolkar den frågan helt bokstavligt så förstår man snabbt att det finns ett stort intresse för att få veta vad som händer i ens närområde. Detta gäller särskilt om det antingen påverkar dig direkt, om det påverkar någon i din känslomässiga eller geografiska närhet och/eller om du kan identifiera dig med det som händer.

– Ergo: våra läsare tycker att det är väldigt intressant och viktigt med olyckor och bränder.

  • Finns fler argument för att rapportera om olyckor? Vad tycker du? Skriv gärna en kommentar!

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.