Kategorier
Reflektioner

Bör Facebook ses som en nyhetskälla?

Nya rapporten Svenskarna och internet 2016 visar att Facebook ses som en viktigare nyhetskälla än tv, radio eller dagspress. Men finns det ett problem med att ställa dem bredvid varandra?

soi2016 viktigaste nyhetskällan

Bland unga, mellan 16 och 25 år, är Facebook på egen hand en viktigare nyhetskälla än tv, radio och dagspress.

Facebook bygger i sin tur på en rad olika källor. Kompisar kan berätta något som de hört om en nationell eller internationell nyhet – precis som ett stort mediehus. Det viktiga kanske är VEM man får nyheter av; vem står för rapporteringen?

Hade Facebook varit ett torg på stan, hade du kanske mött några kompisar där. De hade kunnat berätta vad de hört om USA-valet. En opålitlig granne som brukar hitta på saker står lite längre bort och ropar något om en jordbävning. Därefter träffar du på redaktörn som precis klivit ut ur tidningshuset vid torget. Redaktörn berättar om en annan nyhetshändelse. Blir torget då ett viktigt medium?

Kompisar eller grannar har inte tillgång till nyhets-tv som kanal för sina budskap, inte heller dagstidningar eller radio. Du har en mycket mindre valfrihet och kan inte ”ställa in” vilka underleverantörer till radiokanalerna som du vill ha. Det är skillnaden mot sociala medier, som Facebook.

Nog är jämförelsen mycket intressant och säger förstås mycket om vår tid. Samtidigt kan det vara bra att fundera några varv, innan man ser Facebook som en självklar nyhetskälla.

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.