Kategorier
Reflektioner

Nyhetssajter! Låt mig blanda min egen nyhetsmix

I kampen om nyhetspubliken måste sajterna tänka smartare än någonsin och låta publiken mixa sitt flöde själv — precis som vi är vana från sociala medier.

Sannolikt går det att hitta nya lösningar genom att integrera sociala medier med nyhetssajterna — men framför allt måste sajterna i sig bli mer flexibla och anpassningsbara:

  • Låt mig välja — och välja bort — bevakningsområden som sport, ekonomi och kultur.
  • Låt mig bevaka ämnen som jag är speciellt intresserad av — och spara nyheterna tills nästa gång jag besöker sajten.
  • Låt mig blanda lokalt, riks och utrikes i ett flöde på de sajter som erbjuder alla dessa nyheter.
  • Låt mig prenumerera på texter av mina favoritjournalister eller andra profilerade namn på redaktionen.

Flera liknande lösningar har redan dykt upp i Sverige. Exempel är nyhetsappen Omni som låter läsaren ställa in flödet själv och följa rapporteringen kring enskilda ämnen. Aftonbladet har en ny meny där man kan få notiser om nyheter från ett visst område eller följa enskilda skribenter.

Men medierna är under hård konkurrens — det finns en rad appar där man som läsare själv kan vara din egen redaktör och pussla ihop de RSS-flöden du vill ha, eller låta apparna ”skrapa” informationen från olika nyhetswebbar. Problemet är som vanligt att redaktörskap är ett tidskrävande jobb och frågan är om publiken har tid eller lust med det.

Här är mitt recept för att bli en nyhetshubb för publiken (alltså den primära källa till nyheter som man vänder sig till först):

  • Ta kommandot.
  • Var först (trots att det är ett utskällt begrepp, men återigen: trovärdigheten blir högre om journalisten är först på plats och ser vad som händer med egna ögon, bland annat).
  • Var trovärdig. Skapa strategier för att kunna vara korrekt och snabb samtidigt. Att vara effektiv innebär inte att du måste vara slarvig.
  • Erbjud ”allt” — aggregera — bli en nyhetshubb. Det vill säga samla information från flera andra källor och samla ihop materialet på ett ställe: ditt. Det finns flera exempel på Twitterkonton eller forumtrådar på Reddit eller Flashback som slagit mediehusens redaktörer på fingrarna på denna uppgift — men så ska det väl inte vara? Länka förstås till alla källor.

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.