Kategorier
Reflektioner

Är artikeln det bästa formatet på webben?

Den klassiska nyhetswebben har rötterna i papperstidningen. Sättet som vi presenterar text har inte förändrats mycket från den klassiska tidningsartikeln: rubrik, ingress, brödtext. Kanske är det dags att utmana texternas form på nätet?

Chatt och minut-för-minut-rapportering har kommit som ett alternativ till webbartikeln, men ligger ofta på externa plattformar. Själva grundpubliceringen i CMS:et är fortfarande en klassisk tidningsartikel.

Artikelformen är ganska olämplig för det fokus som nyhetswebbarna ofta har: just nu-rapportering och ständiga uppdateringar som följer en nyhetshändelse. För att hålla en artikeltext uppdaterad krävs ständigt nya omformuleringar och omskrivningar. Det gör det krångligt för reportern – och ökar risken för grammatikmissar.

Att just nu-rapportera känns därför som en lättnad, när du hela tiden lämnar det du berättat bakom dig. Lite som i radio: det du sa var aktuellt just där och då, det förstår alla som lyssnar på en inspelning i efterhand.

Men många nyhetshändelser är inte av den kaliber att det går att just nu-rapportera under lång tid, även om texterna måste uppdateras flera gånger innan de till slut imperfektas och lämnas till arkivet när händelsen är över. Kanske är vi därför i behov av ett mellanting mellan artikelformen och det snabba mikrobloggandet?

En form som är perfekt för exempelvis en olycka:

Olyckan har inträffat – räddningstjänsten kommer till platsen – vägen är avstängd – tre till sjukhus.

Eller en jordbävning i lokalpolitiken:

Majoriteten skickar ut ett pressmeddelande – kommunalrådet ger sin kommentar – oppositionen svarar.

Jag förutspår att framtida CMS kommer att ha just en mellanform som standard, där uppdateringar tidsstämplas och staplas på varandra (som i direkt-rapporteringen) men som fungerar för mer långsam rapportering (som dagens artikelform). Se skissen här nedanför.

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

2 svar på ”Är artikeln det bästa formatet på webben?”

Artikeln är absolut inte det bästa formatet på nätet. Den är väldigt svårläst. Jag är sökmotoroptimerare och ur vårt synsätt är journalistiskt skrivande, inte att rekommendera för att få synbara texter. För i slutändan handlar väl allt ändå om att få läsare och kunder. Realtidsuppdateringar syns mer om mer. Tack för en bra artikel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.