Kategorier
Reflektioner

Är PDF-tidningar och ”radio-tv” webbens mörka framtid?

Plötsligt hände något – och utvecklingen börjar gå bakåt. Med mörka glasögon skulle man kunna se det så, när tidningarnas digitala versioner består av en nedladdningsbar PDF och den nya tv:n till 90 procent består av ”gubbe i rutan”.

Radio-tv” eller ”gubbe i rutan” är två namn på samma fenomen, det vill säga tv som egentligen skulle fungera lika bra (eller bättre?) som radio. Det handlar om programledare och gäster i en statisk studio, där du likaväl kan gå iväg från tv:n och bara lyssna på ljudet eftersom bilderna egentligen inte säger så mycket. Det är själva debatten, diskussionen eller informationen som är det viktiga.

Den här typen av ”radio-tv” är mycket vanlig på nätet i dag, eftersom den är relativt billig att producera. Men det var ju inte så vi drömde om den ”nya tv:n” på nätet, eller hur? Istället tänkte vi oss stor på plats-känsla, spännande och aktuella bilder (där bildkvaliteten inte spelade så stor roll till förmån för snabbheten).

Kan skrolla i sidled

En annan utveckling är de digitala utgåvorna av papperstidningen. Flera specialsatsningar på multimediala versioner till surfplattan har lagts ner i ett tidigt stadie. Istället vinner PDF:en mark (och laddas dessutom ner i relativt stor utsträckning). För utomjordningar som precis har landat kan jag förklara vad en PDF-fil är så här:

”PDF. En exakt digital kopia av papperstidningen, med noll interaktion. För att läsa tidningen behöver ett program, utöver din webbläsare, mullra igång i bakgrunden. Du kan (och behöver oftast på mindre skärmar) skrolla i sidled och höjdled samt ständigt zooma för att kunna läsa texten i spalterna. Du kan inte klicka eller få överblick, men däremot bläddra från sida till sida. Det är nya tider nu, när tidningen bokstavligt talat finns på nätet. Knock yourself out.”

Läs också: Är multimedia-revolutionen död?

Inspireras av skolan?

I skolans värld snackar man om hur man borde använda IKT, informations- och kommunikationsteknik, som något mer än bara en digital version av analoga verktyg. I klarspråk: en dyrare form av papper och penna. IKT kan vara så mycket mer. Ett fönster till världen, där eleverna skulle kunna videochatta med myndigheter, experter och föreläsare över hela världen. Eller nå material – och göra sin röst hörd i forum och bloggar på andra plattformar än skolans. Kanske bör vi i media lära av utvecklingen i skolan?

Själv sitter jag på en sten och funderar: Är det så här webben kommer att bli? Ett val mellan att slå på gubbar i rutan och att zooma i en PDF? Jag hoppas inte det.

Nick Näslund
Mediemänniskan

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

4 svar på ”Är PDF-tidningar och ”radio-tv” webbens mörka framtid?”

Den nedlåtande hållningen till sk radio-tv är bra onödig. I stora i Sverige helt okända medieländer som Frankrike -där jag bor- är webbkameror i radiostudion (utan fokus på reportern själv) ett lyckat sätt för radion att marknadsföra intervjuer med aktuella personer dels direkt på nätet dels med valda delar för tv:s nyhetssändningar. TV:s nyhetssändningar har inslag från radiokanalerna. Eftersom kommersiella franska radiokanaler håller en annan nivå än i Sverige har tvnyheterna ett stort urval också därifrån varje dag om stoffet är hett nog.
Berikande för alla parter inklusive publiken.
Sveriges radio har fortfarande inte velat
montera webbkameror på motsvarande sätt i radiostudion för att marknadsföra sig
dels åt oubliken på nätet dels åt tvpubliken.
Särskilt angeläget i Sverige där radio och tv ingår i samma koncern. Men när jag stött på radiochefen herself svarar hon trosvisst att radio ska vara radio som om inte radio förblir radio med en webbkamera i studion.
Även den tryckta pressen i Frankrike har hittat nya användningsområden med nätkamera på redaktionen. Le Figaro har numera mitt i alltfler artiklar lagt in inspelade webbsnuttar där artikelförfattaren redovisar bakgrund och innehåll i texten. Man behöver inte längre läsa texten, räcker med att lyssna och på köpet bli bekant med journalisten. Denne förlorar sin anonymitet men förvånansvärt många har inget emot kändisskap på nätet. Den berömda nättidningen
Mediapart (www.mediapart.fr) sänder för sin del regelbundet kvalificerade debatter i brännande frågor via webbkamera direkt från redaktionen i åtskilliga timmar.Mediapart grundades 2008 och har idag 80 000 prenumeranter,är helt oberoende utan annonser och drivs på prenumeranternas 9 euros i månaden.Med webbkamera när det behövs.

Mycket intressant att få läsa denna utblick! Dina erfarenheter från Frankrike ger perspektiv. Håller med om att webbkameror i radiostudios inte är fel som komplement. Jag tror dock fortfarande att kvalificerad webb-tv kan vara mycket mer än -enbart- radio-tv, vilket trenden lutar åt i dag.

Svara

En lite tråkig utveckling som sker när det gäller direktsänd webb-TV det håller jag med om helt.

Att sedan många väljer att inte använda sig av en PDF-fils möjligheter ligger väl lite i linje med det, en PDF-fil kan innehålla interaktiva element, formulär länkar, ljud, video och så vidare.
Här är det inte PDF-formatet som är den huvudsakliga begränsningen utan hur det ofta används.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.