Kategorier
Reflektioner

Aktualiteter kan hota samhällsbevakningen


Begreppet ”aktualiteter” har retat mig som nyhetsmänniska sedan första dagen jag hörde det. Ordet används, oftast internt, på redaktioner för att beskriva något i stil med ”ett vitt spektra av nyheter och aktuella händelser”. Problemet, som jag ser det, är att det mesta som nyhetsmedier producerar är aktuellt vilket gör att du kan beskriva nästan allt som ”en aktualitet”. En fara är också att samhällsbevakningen glöms bort i skuggan av aktualiteterna.

Först och främst vill jag poängtera att jag tycker att all typ av bevakning får plats i nyhetsbegreppet. Det är viktigt.
Traditionellt har nyheterna delats in under ett antal huvudrubriker som är gemensamma för de flesta medier. Ta en dagstidning, vilken som helst. Chansen är ganska stor att du hittar följande avdelningar:

  • Samhälle
  • Kultur
  • Nöje
  • Sport

De exakta benämningarna kan variera. Ibland får ekonominyheter en egen rubrik. Ännu fler avdelningar kan läggas till, som debatt (ett utspel är också en nyhet), feature och familj.

I etermedier och på webben kan dessa olika ämnesområden ibland blandas fritt i en sändning. Sker en stor kulturnyhet kan den toppa. Vann lokalkändisen Melodifestivalen kanske det är dagens största nyhet – en nöjesnyhet i topp. Det behöver inte vara samhällsorienterade nyheter om politik, sociala problem, krim, utbildning eller ekonomi till exempel.
Men. Bestämmer man sig istället för att ta med aktualitetsbegreppet i mixen, kan ovanstående lista plötsligt börja såhär:

  • Aktualiteter
  • Kultur
  • Nöje
  • Sport

I aktualitetsbegreppet ingår förstås också kultur. Och sport. Det är också aktuellt. Även en stor nöjeshändelse är aktuell. När korten blandats om finns en risk att samhällsfrågorna har trillat bort ur kortleken. De behöver sin egen plattform, sitt eget öronmärkta utrymme, precis som de övriga ämnena.
Det behöver förstås inte vara så. Det finns aktualitetsjournalister som klarar att hålla en god mix och även ge samhällsfrågorna ett stort utrymme. Men det finns en fara eftersom ordet aktualitet slukar det mesta. Ett symptom kan vara att alla ämnen har sin egen rubrik, sin programtid eller egna sidor, utom just samhällsbevakningen.

Håller du med? Skriv en kommentar här nedanför!

Nick Näslund
Mediemänniskan.se

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.