Kategorier
Praktiska journalisttips

5 tips till studentradiostationer

radioapparat1Mediemänniskan hade nöjet att hålla ett föredrag inför riksorganisationen Studentradion i Sveriges möte i Kalmar. Här är några av tipsen som jag gav.

1. Diskutera kanalens profil

Ofta består studentradion av en mängd program som spretar åt olika håll. Det är också charmen. Men det kan vara värt att fundera över om kanalen är för splittrad.

radioapparat

Det är lättare att marknadsföra ett och samma varumärke (kanalen) istället för en mängd olika (programmen).

  • Kan gemensamma jinglar binda ihop programmen, trots att de annars är mycket olika?
  • Går det att samla programmen och gemensamt diskutera hur kanalen kan sitta ihop bättre? Hur görs överlämningar mellan programmen till exempel?

2. Förbered tillsammans

Den största fördomen mot programledare är att de bara jobbar två timmar om dagen, när programmet sänds. Men det största jobbet görs förstås innan och efter programmet.

radioapparatHjälps åt med att förbereda material och bolla idéer. Börja att planera nästa program direkt när det förra tagit slut. Använd en sluten Facebookgrupp eller en privat chatt för att diskutera och utveckla idéer.

Ta med er för mycket material in i studion — och lämna det ni inte hinner med till nästa program.

3. Tänk på att podda material

Radio som når en mindre publik kan få en betydligt större publik om den paketeras om och erbjuds on demand.

Tajta till sändningarna och ta bort det som eventuellt blev dåligt.

4. Går det att tänka långsiktigt?

radioapparat1Det är svårt att få långsiktighet i en verksamhet som bygger på studenter. De pluggar i tre år och försvinner oftast sedan.

Fundera över om det går att föra vidare kunskap, tankar och idéer på ett bättre sätt? Varför inte göra ett radioprogram som podd, där ni berättar om de långsiktiga tankarna, så slipper nästa styrelse uppfinna hjulet igen?

5. Passa på – testa idéerna och var kreativ!

Det som jag ångrar mest från min studietid är att jag inte hängde (ännu mer) i högskolans studiolokaler. Det finns ofta möjligheter att låna teknik till egna projekt utanför plugget – ta den chansen och gör alla idéer du kommer på.

radioapparatDet gäller även tv-studion. Studenter i klassen över min gjorde en egen Matrix-spark (där kameran cirkulerar runt en pausad människa som svävar i luften). Själv gjorde jag radioprogram med mig själv som sidekick (spelade in min egen röst, som ytterligare en programledare). Några vänner till mig gjorde ett poesiprogram – när får de chansen till det igen?

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.