Kategorier
Praktiska journalisttips

Skapa hela skoltidningen enkelt på Facebook

DEL 3. För jobbigt och krångligt att bygga en tidningssajt på nätet? Använd verktyget som eleverna förmodligen redan är helt bekanta med: Facebook.

Alla texter och tips i serien om skoltidningar.

Skapa skoltidningens egen sida på Facebook

Förväxla inte Facebooksidor med grupper, som är två olika tjänster. En grupp passar bättre för diskussioner bland medlemmarna.

En Facebooksida kan ha en eller flera administratörer som sedan kan publicera material. Det är perfekt för den typen av skoltidningsredaktion som ni nu skapar, förutsatt att alla har privata Facebook-konton.

Publicera automatiskt i framtiden

På skoltidningens Facebooksida kan texter och bilder sättas ”på klocka”, det vill säga ställas in för en publiceringstid längre fram. Då publiceras det förberedda inlägget automatiskt. Det här är bra för skoltidningen, som kanske producerar en stor mängd material under en kortare tid, men som vill få skoltidningen att ”leva” på Facebook under kanske hela terminen.

Håll koll på diskussionen

Facebook är en social plattform och sidans inlägg kan få kommentarer. Bevaka detta då och då, så att inte diskussionerna spårar ur. Som administratör för skoltidningens sida går det både att delta själv i kommentarsfälten — och radera olämpliga kommentarer under en text.

Alla texter och tips i serien om skoltidningar.

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.