onsdag 22 september, 2021

Mediemänniskan.se

Inspiration och input för nyhetsjournalister.

Så auto-twittrar du dina egna artiklar

Har du ett personligt Twitterkonto? Skriver du artiklar? Brukar du vilja tipsa om artiklarna på Twitter? Så här gör du det automatiskt.

 1. Sök upp nyhetssajtens RSS-flöde. Standard är att det finns en länk någonstans på förstasidan, döpt till ”RSS”. (Vad är RSS? Här förklarar jag det)
 2. Kolla i RSS-flödet och se vad som urskiljer just dina artiklar. I mitt fall är det när min e-postadress står med i bylinen (ibland blir jag intervjuad av en kollega, så att bara ha namnet som indikator för just mina artiklar fungerar inte).
 3. Om du inte redan har ett konto på ifttt.com – skapa ett. Det är en tjänst där du bland annat kan koppla ihop RSS med sociala medier.
 4. Skapa ett nytt ”recept” på ifttt.com.
 5. Välj ”if THIS” och sök upp ”feed”, det vill säga RSS.
  chosetrigger
 6. Klicka på alternativet ”New feed item matches” – annars kommer du att twittra ut länkar till allt som sajten publicerar.
  newfeeditemmatches
 7. Klistra in adressen till nyhetssajtens RSS-flöde och skriv in vilka nyckelord du vill ha med i artikeln för att den ska twittras ut. Exempelvis din e-postadress eller ditt namn.
  simplephrase
 8. Sedan är det dags att välja vad som ska hända när nyckelordet dyker upp i flödet. Välj ”then THAT” och ange Twitter som kanal. Har du inte gjort det tidigare, kan du behöva godkänna att ifttt.com kan komma åt ditt Twitterkonto.
 9. Det finns flera, men välj alternativet ”Post new tweet”.
  choseanaction
 10. Klart! Du borde nu ha ett aktivt recept på ifttt.com. Nu är det bara att vänta, så du kan se om det fungerar när din nästa artikel publiceras.
  tweets

Kommentarer:

 1. Testat. Lyckas inte få det att funka. Kan kanske bero på att min e-post, som jag angav som sökord, inte skrivs in i texten utan i en byline som bifogas undertill… Tips på åtgärd?

  • Hmm… den var klurig. Kollade på ert RSS-flöde, och där hänger inte e-postadresserna med. Däremot verkar namnet på skribenten finnas (mellan ”dc:creator”-taggarna). Prova att haka på ditt namn istället! Sedan får man vänta tills nästa artikel går ut, innan man ser om det fungerar. IFTTT verkar inte reagera på artiklar bakåt i tiden, när man gör en förändring i receptet. Hoppas det funkar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *