Kategorier
Praktiska journalisttips

Låt skoltidningen komma ut regelbundet

DEL 4. Det är vanligt att en skoltidning kommer ut en gång varje läsår och då i ett enda nummer. Genom att sänka ribban för varje utgåva kan skoltidningen leva under hela läsåret.

Alla texter och tips i serien om skoltidningar.

Självklart finns det saker för skoltidningen att berätta om under hela läsåret. Skoltidningen är ett inspirerande sätt att arbeta praktiskt med främst svenska, samhällskunskap och bild — men även lära sig mer om andra ämnen beroende på vad artiklarna handlar om.

Ett vanligt misstag att skoltidningen kommer ut för sällan. Den blir mer en årsbok än en tidning. Minska antalet sidor och låt tidningen komma ut flera gånger under terminen, exempelvis en gång i månaden. Eller bygg en bubblande mediesajt som kan uppdateras regelbundet.

Elevernas redaktion kan på så sätt följa händelseutvecklingar, publicera reaktioner på förra numret och lära sig mer om hur medielogiken fungerar. Det går också att förbättra kvaliteten — man har alltså flera chanser på sig.

Alla texter och tips i serien om skoltidningar.

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

4 svar på ”Låt skoltidningen komma ut regelbundet”

Hej,

Vilken bra sajt! Har du tipps på lämplig teknikoberoende plattform för att skapa en multimodal, bubblande mediesajt för vår skoltidning som vi gör som en del av elevens val i svenska, engelska och SO. Funderar lite på tumblr.com som är relativt lätt att använda.

Tips vore toppen!

Glad och god helg,
Pia

Hej Pia och ledsen för otroooligt sent svar! Tumblr låter som ett bra alternativ. Även WordPress.com är kanske något att kika på. Kul att höra om ert projekt! Varmt lycka till!

Svara

Håller med om detta!
Regelbunden publicering ger ofta mycket mer igenkännande på skolan. Brukar ofta säga detta till skoltidningar jag träffar som kört fast lite – bättre att ni släpper flera kortare nummer än ett jättetjockt och perfekt nummer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.