Kategorier
Praktiska journalisttips

Allt du inte vågat fråga om mediesajternas besöksantal

Långtifrån alla journalister som dagligen arbetar med att förse mediesajterna med innehåll har koll på hur besökarna räknas. Därför tänkte jag räta ut några frågetecken.

Att räkna antal unika webbläsare i veckan har blivit någon form av branschstandard när sajter vill jämföra sig med varandra. Det gäller även mediesajter. Men det gäller att hålla tungan rätt i mun när man tittar på statistiken. Tänk på följande för att inte snubbla ner i de vanligaste fallgroparna:

En unik webbläsare är inte en läsare

Det är lätt att hamna i fällan att man översätter unika webbläsare med tidningarnas läsarsiffror. Men en unik webbläsare är precis vad det låter som. Exempelvis:

  • Flera personer kan hänga över axeln och läsa från samma skärm.
  • En webbläsare på en dator kan användas av flera personer efter varandra.
  • En och samma person kan använda flera olika webbläsare. Du själv kanske kollar på en sajt i mobilen på morgonen, på datorn på jobbet och sedan vid hemdatorn på kvällen. Vips är det tre unika webbläsare som besökt sajten.

Blanda inte ihop unika webbläsare och besök

En unik webbläsare kan vara inne flera gånger på en sajt. Det räknas då som besök, men fortfarande bara som en unik webbläsare. Slarvigt kan man säga att en webbläsare kan registrera ett nytt besök varje ny halvtimme.

Det är därför antalet besök alltid är högre än antalet unika webbläsare.

Det är glest med exakta standarder

Olika statistikverktyg kan ge olika siffror, både när det gäller unika webbläsare och besök. KIA Index har flera regler som de anslutna sajterna måste följa, därför går det att jämföra sajterna på listan. Men siffrorna på KIA Index och i Google Analytics är till exempel svåra att jämföra med stor exakthet.

Läs mer om begreppen hos exempelvis Backend Media.

Hur går det för mobilsajterna då? Under fliken ”Mobil” på KIA Index redovisas dessa siffror.

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.