Kategorier
Praktiska journalisttips

Liverapportering del 3: De snabba besluten

Ökade möjligheter till direktrapportering från nyhetshändelser ställer också högre krav på att journalisten tar rätt beslut, i realtid. När du är mitt i rapporteringen har du ganska små möjligheter att rådfråga arbetsledare eller utgivare om råd.

Del 1: Förbered direktrapporteringen

Del 2: Välj rätt språk

Liverapportering i text, minut för minut, ger dig en bättre kontroll över vad som publiceras, än om du sänder ljud eller bild direkt. Därför passar textrapportering bra i många fall där direktsänt ljud eller bild inte är lämplig eller tillåten.

Fundera och förbered

Här är några tips för att minska risken för etiska klavertramp:

  • Förbered dig noga. Ta reda på vilka uppgifter som redaktionen har valt att gå ut med och vilka som ni valt att utelämna. Vad gäller för olika detaljer? Vad gäller för namnpublicering?

En kollega som nyligen arbetat på en av kvällstidningarna berättade att han tyckte att de var mycket duktiga på att skicka ut lathundar till medarbetarna om olika fall. Till exempel vilka namn som tidningen väljer att publicera och vilka personer som anonymiseras.

  • Fundera igenom vilka vägval du kan tvingas göra under direktrapporteringen. Ibland går det att förutse frågeställningar. Om vittnen i en rättegång börjar fördjupa sig i en viss händelse, hur ska du hantera det då?

Ta hjälp — och kolla dig själv

  • Kan utgivaren ha jour via intern chatt? Om den direktrapportering pågår länge kanske det kan finnas möjligheter att rådfråga utgivare eller arbetsledare under tiden.
  • Läs igenom alla ”tweets” under direktrapporteringen, innan du skickar dem. Det minskar risken för slarvfel, eller att din hjärna blir distraherad och spelar spratt.

Kom gärna med fler tips i en kommentar!

Nick Näslund
Mediemänniskan

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.