Kategorier
Praktiska journalisttips

Liverapportering del 1: Förberedelserna

direktrapportering, liveDirektrapportering, liverapportering eller livebloggande — en av de nyaste formerna att rapportera har många namn. Det handlar om att följa en händelse och rapportera i textform, minut för minut, ofta i kombination med en interaktion med publiken. Här är några grejer som kan vara bra att tänka på inför en direktrapportering.

Det finns många tillfällen då en direktrapportering passar och alla går förstås inte att planera i förväg. Då får förberedelserna ske på plats eller under tiden.

Här är några punkter som kan vara bra att tänka på innan liverapporteringen:

Puffar och information

  • Hur långt i förväg ska du puffa för att liverapporteringen ska ske? Och i vilka kanaler?
  • Ska direktrapporteringen publiceras automatiskt på ett visst klockslag? Går det att förbereda?
  • Har du full kontroll över puffar och sidan där direktrapporteringen ligger, eller behöver du hjälp av någon inne på redaktionen? Vem ska du ringa innan du sätter igång?
  • Kan publiken ha nytta av ett tidsschema? Publicera det i god tid. Följer du till exempel en friidrottstävling kan det vara intressant att veta när man ska dyka in i liverapporteringen för att hinna följa kulstötningen.
  • Finns eventuellt bildmaterial eller länkar till bakgrundsinformation som kan vara värt att publicera redan innan liverapporteringen sätter igång?

Fakta och bakgrund

  • Vilken fakta kommer du att behöva under rapporteringen? Namn på människor som kommer att citera i realtid, eller som kommer att delta i aktiviteten du följer? Öppna ett dokument i en enkel textredigerare bredvid ditt liverapporteringsverktyg där du kan lista sådana uppgifter (jag brukar använda Anteckningar, Wordpad eller liknande för att inte ta för mycket datorkraft).
  • Gör research. Läs in dig på ämnet. Det gör naturligtvis direktrapporteringen bättre på många sätt. Du kan sätta in uppgifter i sitt sammanhang, förklara för publiken vad citat betyder, men också fylla ut direktrapporteringen med bakgrund när ingenting händer under en period.

Ergonomi

  •  Försök räkna ut hur du kommer att ha det under tiden du direktrapporterar. Om du kommer att sitta på plats ute på fältet, hur kommer det att se ut?
  • Behöver du ett underlägg till datorn att ha i knät? Finns ett bord?
  • Har du bokat en bra plats, så att du kan se och höra vad som händer?

Fler blogginlägg om liverapportering följer.

Nick Näslund
Mediemänniskan

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.