Kategorier
Praktiska journalisttips

Brist på nyheter? Lär dig av mina misstag

Hugg direkt! Det är det viktigaste knepet för att alltid ha ett par bollar i luften.

Som ny journalist kan det kännas konstigt att se mer erfarna kollegor kasta sig mellan uppdragen. De har egna idéer, driver egna artikelserier – och själv sitter du med ett enda uppdrag och väntar på att någon svarar i telefonen.

En hemlighet: Samma känsla är vanlig även hos vana journalister som kommer tillbaka efter semestern, eller haft andra arbetsuppgifter än som reporter under en period.

Tips nummer 1: Hugg direkt!

Jag träffar någon i mataffären som jag inte sett på länge. Hon berättar om ett nytt projekt som hon har på gång. ”Hmm, en nyhet kanske?” tänker jag.

Misstag 1:

litenhajJag avvaktar, tänker att jag inte har bandspelaren med mig. Intalar mig själv att jag kan ringa en annan gång och göra nyheten från grunden. När jag har tid.

Men nästa vecka har min kontaktperson flyttat, avslutat projektet eller skickat ut ett pressmeddelande till alla medier.

Gör så här istället:

Jag skulle förstås ha huggit direkt, det vill säga frågat om vi kan spela in en kort intervju i min mobiltelefon utanför affären. Det tar tre minuter. Senare, på redaktionen, behöver jag bara komplettera med ett par andra pusselbitar.

Tips nummer 2: Spara på alla idéer!

Jag står på perrongen. Eller ligger i sängen. Eller tittar på en film. Då får jag en idé till en nyhet.

Misstag 2:

Jag tänker ”det där kommer jag ihåg i morgon, när jag är tillbaka på jobbet”. Jo, tjena.

Gör så här istället:

Skriv upp allt! Numera har jag en anteckningsapp i mobilen, som är lätt att få fram. Oftast behövs två eller tre ord för att jag ska komma ihåg idén. Jag har ett dokument för jobbidéer och ett par andra för bloggidéer.

Tips nummer 3: Samla på pusselbitar

De erfarna reportrarna på redaktionen startar inte från noll på morgonen. De har redan en lista på grejer som de är frustrerade över att de inte hunnit ta tag i.

Misstag 3:

Jag gör en nyhet i taget, från ax till limpa. Tar en kaffe innan intervjupersonen ringer tillbaka. Blir nervös när jag inte får kontakt.

Gör så här istället:

0hajstim

Får du inte napp på din första idé, går du vidare till nästa. Snart kan du ha pusselbitar till ett par, tre knäck som du sedan bara behöver komplettera med lite fakta och ytterligare en intervju. Nästa dag verkar det som om du spottar ur dig grejor.

Jag brukar jobba med post it-lappar på skrivbordet och manus i datorn. Telefonnummer och namn på lapparna och fakta i datorn. På så sätt kommer jag alltid ihåg vad jag har på gång genom att titta runt mig på skrivbordet.

Tips nummer 4: Damma av minneskartan

En minneskarta, eller mind map, är faktiskt inte så dumt.

Misstag 4:

Jag får en idé, gör grejen, och börjar sedan stressat jaga för att hitta en ny.

Gör så här istället:

När en grej är klar, eller den har fallit – försök ta knäcket som inspiration till andra närliggande idéer.

Exempelvis om du skildrat taxibranschens hårda vardag kanske inte steget är så långt till att kolla hur det ser ut i bussbranschen. Har du granskat äldrematen kan du kolla skolmaten nästa gång – och då är det lättare, för du har redan bra kunskap färskt i minnet.

Ta för vana att hitta tre nya relaterade idéer till varje genomfört knäck – eller sprucken idé.

Tips nummer 5: Följ upp dig själv

På de flesta redaktioner har de olika reportrarna mer eller mindre sina egna storys som de brinner för.

Misstag 5:

Jag gör ut en grej, publicerar, och glömmer den sedan.

Gör så här istället:

litenhaj

Skriv upp alla knäck du gjort på en lista. Har du ingen sådan kan du gräva i arkivet då och då. Vad gjorde du för fyra månader sedan? Säkerligen har mycket hänt sedan dess. Hur kan du följa upp de nyheterna?

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.