Kategorier
Praktiska journalisttips

Så är du både journalist och människa på Facebook


Många av oss journalister har säkert varit med om situationer där vår publik vill följa oss via Facebook. Men det känns inte alltid bekvämt att ”släppa in” vem som helst i sitt privatliv genom att bli vänner på sajten. Med Facebooks nya prenumerera-funktion kan du låta dina läsare, lyssnare eller tittare prenumerera på dig istället. Plötsligt behöver du inte längre två olika konton för dig i rollen som privatperson och som journalist. Mediemänniskan.se visar hur du gör!

Var vän med dina vänner och låt publiken prenumerera

Sedan en tid tillbaka har Facebook gjort om så att du kan välja vilka du vill visa bilder, länkar eller statusuppdateringar för. En nyhet är att du kan låta vem som helst följa dig, utan att de behöver vara vän med dig. Lite som på Twitter alltså. Det gör att du till exempel kan låta vem som helst se vilka nyhetslänkar du delar med dig av, men välja att andra uppdateringar ska vara mer privata.

Guide: Så låter du dina läsare prenumerera på dig


Gå till din profil, genom att klicka på ditt namn. Till vänster hittar du en meny där du kan välja ”Prenumerationer”.


Klicka sedan på knappen ”Tillåt prenumeranter”.


Nu dyker det här fönstret upp med olika inställningar. Här kan du välja vem som kan kommentera dina offentliga uppdateringar, alltså de som når både dina vänner och dina läsare. Jag har valt att låta alla kommentera inläggen, eftersom jag gärna vill ha en dialog också med de som inte är mina vänner.


När du skriver en ny statusuppdatering eller delar med dig av en länk kan du nu välja vilka du vill ska kunna se det du publicerat. Det gör du i menyn ovan, som du hittar bredvid skicka-knappen.


Så här kommer det att se ut för de personer som inte är vän med dig på Facebook. På din profil finns en prenumerera-knapp. När de har tryckt på knappen kan de välja hur de vill prenumerera på ditt innehåll.

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.