Kategorier
Praktiska journalisttips

Hashtaggarna som journalister borde följa

taggPå Twitter frågade jag om tips på taggar som journalister bör ha koll på. Här är de svar jag fick.

#journalistik (som jag följer aktivt) och #journalistroll (som åtminstone tidigare innehöll en aktiv diskussion om framtidens journalistik) är två givna taggar på listan. Likaså #jourtips där journalister efterlyser case eller intervjupersoner. Men det finns förstås många fler, beroende på vilket område man väljer att bevaka.

Jag tycker att det är lättare ett hänga med i diskussioner om man följer en speciell tagg istället för att prenumerera på ett sökord. Ska man däremot leta efter nyhetsuppslag på Twitter kan sökningar vara ett bättre verktyg.

Anders Nyman, som driver konsumentsajten knyt.se (före detta Cint) ger följande tips:

#konsument och det som ligger mig varmast om hjärtat, #bluffakturor. Gärna som sökning istf tagg.

SVT:s Mikael Pettersson, som ligger bakom journalisttips.se, skriver:

Ämnesberoende tycker jag. #örebro om man jobbar där, #skola om man bevakar sådan :-) Etablerade är ju #svpol och #svkrim. Jag tycker ibland det kan vara mkt mer spännande med sökord, fick mkt intressant i både #guldgranskning och #säljgranskning den vägen. Dvs den som är arg på ”X-bolaget” kommer inte nödvändigtvis att skriva #xbolaget eller ens #konsument. #konsument gillar jag ju förstås. #granskning är lite kapad av Uppdrag #granskning men kan ju användas bredare :-)

Se det här blogginlägget som ett levande dokument. Kom med tips i kommentarerna – eller på Twitter: Vilka taggar bör journalister ha koll på, eller dra nytta av?

Nick Näslund
Mediemänniskan.se

 

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Ett svar på ”Hashtaggarna som journalister borde följa”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.