Kategorier
Praktiska journalisttips

Guide: Så följer du med i snacket på Facebook


På Twitter och Google Plus är det enklare att följa med i diskussioner, oavsett om man känner dem eller inte. Det är bra för journalister som vill veta vad människor säger om en nyhet i de sociala medierna. På Facebook har alla statusuppdateringar däremot varit stängda och bara visats inom vänkretsen. Tills nu.

För ett tag sedan gjorde Facebook det möjligt att bestämma om ett inlägg (en statusuppdatering, en bild eller en länk) bara skulle delas med vännerna eller om den skulle visas för alla, även de man inte är vän med. Det gör det möjligt för journalister att åtminstone se de offentliga inläggen och på så sätt hitta intressanta diskussioner också på Facebook.

1. Använd sökrutan

För att komma till söksidan, skriv in något i sökrutan längst upp och klicka på förstoringsglas-symbolen till höger i rutan. Trycker du bara Enter på tangentbordet riskerar du att automatiskt hamna på den första av de sidor som Facebook söker upp åt dig.

2. Visa offentliga inlägg

I vänsterspalten kan du nu välja att filtrera sökresultatet på olika sätt. Välj ”offentliga inlägg” för att visa uppdateringar från alla på Facebook, inte bara dina vänner. Kom ihåg att resultatet inte är allt som sägs på Facebook. Många diskussioner sker förstås fortfarande mellan vänner, skyddat av sekretessinställningarna.

 

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.