Kategorier
Praktiska journalisttips

Nej, du behöver inget extra FB-konto som journalist

Du kan använda den här bortglömda Facebook-funktionen istället.

Många journalister har dubbla Facebook-konton, bland annat eftersom de inte vill släppa in vem som helst som Facebook-vänner, men samtidigt vill nå ut med material och efterlysningar.

Det finns vissa problem med att ha två konton;

  • Du måste logga in och ut mellan det ”privata” Facebook-kontot och ditt jobbkonto.
  • Ibland vill du kanske dela inlägg med både dina riktiga vänner och med publiken.
  • Egentligen bryter det mot Facebooks användaravtal, så att ha två konton sker lite på egen risk.

Aktivera följfunktionen på ditt privata konto

Som du säkert redan vet, kan du varje gång du publicerar ett inlägg ställa in vem som kan se det. De vanligaste inställningarna är ”Offentligt” (vem som helst kan se inlägget, även om de inte är din Facebook-vän) eller ”Vänner” (exakt, det syns bara för vänner).

Om du slår på funktionen ”följare” (”followers”) på din profil, så kan människor välja att följa dig, utan att bli Facebook-vän med dig.

Facebook_följare

Sådär! Nu kan folk som är nyfikna på dig även följa dig.

De offentliga inlägg du gör (med inställningen ”Offentligt”) syns i följarnas egna Facebook-flöden, utan att de behöver gå in och kika på din profilsida hela tiden.

Bli kung på att ställa in vem dina inlägg visas för

Utöver att ställa in ett inlägg som ”Offentligt” eller ”Vänner” skulle du kunna ge dig själv fler alternativ.

I Facebooks vänsterspalt hittar du troligen överrubriken ”Vänner” (”Friends”). Klicka på ”Mer” (”More”), så kommer du till den här sidan. Där kan du lägga till skräddarsydda grupper med bara några av dina Facebook-vänner.

Facebook_friendlists

Om du till exempel har några vänner som är extra intresserade av journalistik, så lägger du till dem i en ny lista som du kallar ”Journalistikintresserade”. Nästa gång du vill dela en länk om journalistik, kan du ställa in inlägget att synas enbart för dessa vänner.

Du hittar fler alternativ än ”Offentligt” eller ”Vänner” under ”Fler alternativ” (”More options”):

Facebook_friendsmoreoptions

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

2 svar på ”Nej, du behöver inget extra FB-konto som journalist”

Jag tror tvärtom att man ska ha dubbla Facebook-konton om man är journalist. Kanske inte så mycket för sin egen skull – följfunktionen och möjlighet att välja synlighet fungerar rätt bra om man bara vill skilja mellan sitt personliga och sitt professionella jag – utan för släkt och vänners skull. Nästan alla använder Facebook idag, det är på Facebook man har barnen, mormor, kusinern, grannarna, ungarnas kompisars föräldrar etc i vänlistorna, och jag tror på allvar att de ska slippa hamna i samma kommentarstrådar som de som följer en för att man är journalist. Speciellt med tanke på det växande problemet med hot och hat via sociala medier. Så ett vanligt konto för släkt och vänner, där man är restriktiv med offentliga postningar, och en page där vem som helst kan följa en.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.