Kategorier
Praktiska journalisttips

Så tar du kommando över Facebooks flöden

Mediemänniskan tipsar om hur du får bättre koll på vännerna, sidorna och grupperna.

Facebook-flödet innehåller uppdateringar från tre huvudsaker: vänner, sidor och grupper – men det är algoritmen som styr. Det innebär att många användare är frustrerade över att de missar saker.

Vi börjar med vännerna.

Vänlistor

Genom att sortera dina Facebook-vänner i listor kan du välja vilket flöde du vill titta på, exempelvis listan Nära vänner.

Länk: Vänlistorna hittar du här

Facebook skapar flera listor automatiskt: Nära vänner, Bekanta och Begränsade (som bara kan se de publika inlägg du gör). Dessutom så kallade Smarta listor, som utgår från folk på samma arbetsplats eller geografiska plats eller tidigare skola.

Du kan också skapa egna listor. Varför inte Politiker du är vän med, eller andra Journalister?

Varje gång du publicerar ett inlägg kan du dessutom välja om bara en av listorna ska se det. Varför inte länka till din story om politik i ett inlägg enbart till de Politiker du är vän med?

Sidornas egen feed

Facebook-sidor kan du inte sortera i listor på samma sätt som med vänner, men alla sidor du gillar hamnar i ett gemensamt flöde.

Flödet är algoritmstyrt, så det visas inte i kronologisk ordning. Men gillar du ett fåtal utvalda sidor, får du en ganska bra koll på vad de publicerar. Då kan inte algoritmen göra annat än att ge dig det innehåll som publiceras. Exempelvis om du enbart gillar ett antal nyhetsredaktioners sidor.

Länk: Här hittar du sidornas flöde

”Men hallå, jag gillar ju massor av sidor” tänker du nu. Tricket är att följa sidor och inte gilla dem. Du behöver inte gilla en sida för att följa den och få uppdateringar i Facebooks huvudflöde.

”Visa först”

Tillbaka till Facebooks huvudflöde, alltså det du ser på startsidan. Här kan du välja vilka sidor och vänner som du vill se först av alla – och som du inte vill missa något av. Det gör du genom att stjärnmarkera enbart dessa.

Du hittar denna funktion bland annat via inställningarna för flödet.

Genvägar till grupper

Facebooks vänsterspalt (på dator) ger dig möjlighet att skapa genvägar till bland annat grupper. Om du som journalist bevakar flera grupper regelbundet, kan du lägga upp dem här för att nå dem lättare.

Håll över rubriken Genvägar för att hitta redigera-menyn.

Lycka till!

Har du några fler tips kring hur man tar kommando över sina flöden på Facebook? Dela gärna med dig i en kommentar!

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

2 svar på ”Så tar du kommando över Facebooks flöden”

Hej
Förut var det så att när jag gick in på min egen sida och klickade på vänner så kunde man också se vilka som nyligen publicerat något. Det kan jag inte längre – vet du om det är någon inställning man ska göra?
mvh
Irene

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.