Kategorier
Praktiska journalisttips

Fem av Aftonbladets pusselbitar

Den utsågs till Sveriges bästa nyhetssajt av Internetworld och har ledartröjan i kampen om nyhetsläsare på nätet. Oavsett om man arbetar med kvällstidnings-, morgontidnings-, riks- eller lokaljournalistik finns det säkert anledning att snegla på sajtens pusselbitar.

1. Just nu

Aftonbladet visar tydligt vilka nyhetshändelser som pågår just nu. Det ger läsaren en känsla av att den får vara med när det händer. Just nu-rubrikerna används i kombination med en artikeltext som uppdateras ofta, live-rapportering eller direktsändningar.

2. Var?

Aftonbladets puffar är utformade för att ge maximalt antal klick. Exempelvis berättar de sällan var något har inträffat. Kanske är det i närheten av dig? Det skapar nyfikenhet.

3. Läsarbilder

Genom att extremt tydligt visa publiken när bilder kommer från läsare, lär sajten ut möjligheten att skicka in bilder. Publiken lärs upp att hjälpa till, samtidigt som den konsumerar nyheter.

4. Ingångar för tips

Något som är gemensamt för många nyhetssajter är att det ska vara tydligt var och om vad man kan tipsa. En tipslänk ligger längst upp till höger på förstasidan av en anledning.

5. Tydligt på plats

Aftonbladet visar upp när de är på plats. Det är ett sätt att ge publiken en känsla av att redaktionen jobbar hårt för att bevaka nyhetshändelsen.

 

Läs mer:

Mediemänniskan.se

 

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.