Kategorier
Praktiska journalisttips

4 utmaningar till den fotande reportern

nervös fotograferande journalist

Är du reporter i grunden, men tar även bilder i jobbet? Här är några utmaningar som kanske kan trigga dig att bli ännu bättre.

  • Jag har tidigare skrivit om risken med ett dåligt självförtroende som fotande reporter. Då skrev jag bland annat att det är dags att vi fotograferande journalister tar uppgiften på allvar, för att höja kvaliteten på nyhetsbilderna så mycket vi kan.
  • Jag har också skrivit om ansiktens dragningskraft. Det gäller även intervjupersoner. Bilder på människor är nästan alltid roligare och mer konkreta än döda ting, byggnader och uppletade genrebilder.

Antar du dessa utmaningar under den kommande månaden?

1. Ta inga bilder på skyltar

Den allra enklaste lösningen för att illustrera ett företag eller en organisation är att ta en bild på företagets kontorsskylt. Det blir, för att uttrycka sig milt, en ganska tråkig bildjournalistik.

Utmana dig själv att inte ta en enda bild på en skylt eller en logotyp den närmaste månaden! Fotografera istället aktiva människor eller miljöer där något händer.

2. Ta inga bilder på huskroppar

Något har hänt på en fabrik i ditt bevakningsområde. Utmana dig själv att inte bara åka dit och ta en bild på byggnaden! Försök hitta ett annat perspektiv, kanske komma in på företaget, eller följ människorna som arbetar där med kameran.

Måste du verkligen ta en allmän bild på fabriken, försök att hitta en oväntad vinkel eller placera något i förgrunden. Kanske järngrinden som stänger ute de varslade arbetarna?

3. Ta inga bilder på människor rakt framifrån

Att ta en porträttbild rakt framifrån är svårt och kräver ganska mycket kunskap. Ofta är det just det som den osäkra nyhetsreportern ger sig på. Utmana dig själv att inte ta en platt bild på intervjupersonen!

Kanske kan personen aktiveras? Åka truck? Lägga sista handen vid bullbaket?

Kanske kan du fotografera personen när hon är i ett samtal med en kollega, för att få en annan vinkel? Arrangera ett samtal med kollegan i kontoret bredvid!

4. Fotografera inte en person inne på kontoret

Det finns till och med ett namn på bildgenren: ”gubbe framför pärmar”. Du har säkert sett den förut. Bilden på tjänstemannen på tjänsterummet.

Utmana dig själv att till varje pris undvika att lägga ännu en bild till denna samling! Försök istället att få med dig tjänstemannen ut ur kontoret, till fikarummet, trottoaren utanför eller ännu hellre: till den plats som påverkas av tjänstemannens beslut!

  • När månaden är slut vill jag se hur det gick! Skicka gärna länkar till bilder och artiklar, om de finns publicerade på nätet.

Nick Näslund
Mediamänniskan.se

 

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.