Illustration: Nick Näslund

Vad betyder formen för publikens uppfattning av en nyhetssajt?

Form & tilltal. Tjocka rubriker. Röda just nu-vepor. Gula bakgrundsplattor. Listan med de senaste publiceringarna. En ticker som ständigt uppdateras. Kan form ge en känsla av puls och tilltala nyhetsknarkarna?

Bloggarna som inspirerar till bra databasjournalistik


På 48 timmar skapade 55 deltagare det första utkastet till en handbok om databasjournalistik. Det skedde på Mozilla Festival, en konferens som non-profit-företaget Mozilla höll i London i helgen. Redan nu kan du läsa utkastet till boken. Samtidigt tipsar sajten 10 000 words om sex intressanta bloggar om databasjournalistik.

The Guardian hyllar svenska Norran

I går publicerade brittiska The Guardian för första gången sin dagslista till allmän beskådan på webben. Läsarna kan alltså ta del av vilka uppslag som tidningen tänker arbeta med redan innan morgonmötet på redaktionen. På så sätt vill The Guardian göra det möjligt för läsaren att fylla luckorna, tipsa om möjliga vinklar och intervjupersoner. Läsarkretsen förvandlas till en idéspruta. Men den brittiska jättetidningen poängterar att de faktiskt inte var först med idén: Norran i Skellefteå var före.