Kategorier
Reflektioner

Redaktionskulturen som alla vinner på

Att ge kritik och mötas av tacksamhet. Hur ofta händer det? Det jag mötte på Ekojouren (hjärtat i Ekots verksamhet) var imponerande.

Kategorier
Reflektioner

Mediedirigering kan vara farligt – akta dig!

Att välja ”rätt medieslag för rätt nyhet” kan lätt förvandlas till en svart magi.

Kategorier
Praktiska journalisttips

Checklista: Kolla din redaktions viktiga grundstenar

Nyligen identifierade Mediemänniskan redaktionens viktigaste beståndsdelar enligt mig själv. Här är checklistan som du kan använda på din redaktion.

Kategorier
Praktiska journalisttips Reflektioner

Här är redaktionens viktigaste beståndsdelar

REDAKTIONSBYGGET. ”Om jag skulle bygga upp redaktionen från grunden — hur skulle jag börja?” Den frågan kan ge viktiga svar till en redaktion som redan funnits ett bra tag.

Kategorier
Uppsnappat

Mediechefer: Medarbetarna måste vara med på tåget

#meg14 | På Mediedagarna i Göteborg samtalade flera mediechefer på scenen på hur det är att leda organisationer i den förändring som alla medier befinner sig i.

Kategorier
Reflektioner

Ansikten har en magisk dragningskraft

Vi människor är sociala djur och är oftast intresserade av andra människor. Ett exempel är den kraft som ansikten har. Det är ingen slump att reklam använder människor, som gärna ser trevliga ut och ler.

Kategorier
Beträffande bloggen

Videoklipp: 16 rundturer på nyhetsredaktioner

Bakom kulisserna | Mediemänniskan öppnar en Youtube-kanal. Tills vidare samlar den intressanta klipp som redan finns utspridda på Youtube. Den första spellistan innehåller 16 studiebesök på nyhetsredaktioner världen över. Spana in hur BBC World News, ABC News och Chicago Tribune har det på jobbet – eller häng med upp i en amerikansk nyhetshelikopter!

Kategorier
Reflektioner

3 yrkesroller som borde finnas på redaktionerna

I veckan arrangerade journalistföreningen Fajk ”Hacks & Hackers” – en kväll där bland annat utvecklare och grafiker träffade journalister. Det fick mig att fundera över vilka yrkesroller – utöver journalister – som borde slå sig ner i redaktionens kontorslandskap.