Kategorier
Uppsnappat

Kvalitetsmärkt journalistik ett måste

Nu har något hänt och flera svenska redaktioner har förstått att de 1 synligt måste berätta vad (nyhets-)journalistik går ut på och 2 märka upp åsikter, debatt och opinionsjournalistik tydligare.

Kategorier
Uppsnappat

Missa inte Ekström i senaste Journalistpodden

headphonesAndreas Ekström är underhållande skarp i senaste Journalistpodden. Han tycker också att opinions- och åsiktstexter borde markeras på ett mer pedagogiskt sätt – något som jag har längtat efter att höra någon annan säga.

Kategorier
Reflektioner

Det är väl klart att inte media ska påverka valresultaten!

Två professorer i journalistik, Jesper Strömbäck och Lars Nord, har skrivit en ny bok – Kampen om opinionen. Enligt boken fokuserar journalisterna mer och mer på det politiska spelet – och det går ut över skildringen av sakfrågorna. Om detta stämmer finns all anledning att vara självkritisk.

Kategorier
Uppsnappat

Intressant användarkarriär på nya Politism

Aftonbladets nya opinionssajt Politism lanseras i augusti. En del av sajten blir ett community – där användarna får mer frihet, beroende på hur högt de klättrar på ett slags förtroendestege.

Kategorier
Reflektioner

Borde opinionstexter markeras tydligare?

Riskerar opinionsjournalistik och vanlig nyhetsrapportering att förväxlas? Den frågan ställde Mediemänniskan till chefredaktörerna i podden Mattsson Helin. Flera av de stora nyhetssajterna puffar upp åsikter och nyhetsrubriker sida vid sida i samma puffpaket på nätet.