Kategorier
Uppsnappat

Fojos bibliotek över god lokaljournalistik en brilliant idé

Lokalt. Hur kan vi journalister lära av varandra? Den frågan är enkel att svara på (genom att dela med oss) men svårare att genomföra i praktiken.

Kategorier
Uppsnappat

Lokalredaktionen är inte bara en språngbräda

De lokala medierna ses ibland som en plantskola åt riksmedia. Den bilden bör förändras. Lokalmedia är inte bara en inledning på karriären – utan kräver också kompetens och medarbetare med erfarenhet.

Kategorier
Reflektioner

Går det att bli för lokal?

Rätt svar är nej. Men här är långversionen av svaret.

Kategorier
Reflektioner

Kan en lokal sajt skapa ett beroende?

För att hålla sig oberoende av trafik från sociala medier behöver nyhetssajter också värva lojala besökare — som är faktiskt intresserad av just den nyhetskanalen.

Kategorier
Reflektioner

Det här kan lokala nyhetssajter lära sig av Gossip girl

I tonårsdramat Gossip girl som tv-sändes 2007 till 2012 binds berättelsen ihop av en bloggare som vet allt om tonåringarnas liv på Manhattan.

Kategorier
Reflektioner

Mitt ”manifest” för lokal journalistik

Här är några av mina tankar kring lokal journalistik. Se det som ett öppet dokument.

Kategorier
Uppsnappat

Funkar lokala nyheter i mobilen?

#meg14 | Ännu har inte många lokala medier satsat ordentligt på moderna mobilsajter, men många är på väg.

Kategorier
Uppsnappat

”Vi anklagades för att vara rasister”

2008 var Mike Rawlins med och grundade den lokala nyhetsbloggen Pits n Pots i den engelska staden Stoke-on-Trent, en stad med 275 000 invånare. Den lilla sajten har bevisat att det finns ett stort intresse för dess nisch – lokal politik.

Genom att ha en mer liberal syn på läsarkommentarer – och genom att inte väja för högerpopulister – utmanade uppstickaren de etablerade medierna.

Mediemänniskan bad Mike Rawlins att berätta sajtens historia.

Kategorier
Reflektioner

Bilden av den lokala journalistiken är skev


Lokaljournalistik. Ordet verkar röra upp en mängd associationer som skildringar av kafferep, glada barn och djur – men ibland, och bara ibland, råkar de lokala journalisterna snubbla över en ”riktig” nyhet. Ett scoop. Som när allehanda.se fick bekräftat att Stefan Löfven var föreslagen som ny partiledare för Socialdemokraterna. Jag undrar: Vad hände med all journalistik däremellan?

Kategorier
Reflektioner

Lokal journalistik tas på allvar

Det känns som om lokaljournalistiken börjar få ökad status, både internationellt och i Sverige. Här är två aktuella exempel.

Kategorier
Uppsnappat

Berättelsen om tusen hyperlokala nyhetssajter

Tim Armstrong hittade ingen information om vad som hände i hans närområde, en liten stad i Connecticut, USA. När han blev vd för mediajätten AOL hade han verklig möjlighet att göra något åt saken. Satsningen gjordes lokalt. Hyperlokalt.