Kategorier
Uppsnappat

Myndighet: Brist på digitala journalister

Det råder brist på journalister som bland annat behärskar digitalt foto, video och redigering, slår Arbetsförmedlingen fast.

Kategorier
Reflektioner

Vi måste prata om den akuta kompetensbristen

#journokompetens Det är dags att ta kompetenskrisen inom journalistbranschen på allvar. I många år har man pratat om att utbildningarna sprutar ur sig för många journalister, men om sanningen ska fram: har detta verkligen skapat för många nyhetsjournalister?

Kategorier
Uppsnappat

”Journalister och annat löst mediefolk” stramas upp

DEBATTKLIMAT. Hårdare – och välkomnade – tag införs i jättegruppen på Facebook.

Kategorier
Uppsnappat

Genusfotografens bildpublicering delar journalisterna

I Facebookgruppen Journalistbubblan diskuteras just nu intensivt om det bör vara tillåtet att utan fotografens godkännande publicera bilder eller foton av bilder i syfte att recensera eller kritisera dem. Bör det vara en omständighet där upphovsrätten väger lättare?

Kategorier
Uppsnappat

34 journalist-filmer du kanske inte har sett

Tidigare i våras skrev Jeremy Porter (journalistics.com) totalt 4 700 tecken om 34 olika filmer med journalist-tema. Allt från musikaler till The Girl with the Dragon Tattoo finns med i listan.

Kategorier
Uppsnappat

Tweet räddade fotograf från KGB i Kirgizistan


Med andan i halsen läser jag om fotografen Nic Tanner som blev stoppad av säkerhetspoliser i Kirgizistan. De visade ingen legitimation och ville att han skulle följa med i deras bil. Via Twitter kämpade hans kollega, som var i en annan stad, med att hitta någon som kunde hjälpa till.

Kategorier
Uppsnappat

Ny sajt betygsätter journalister


På den nya amerikanska sajten News Transparency kan du söka på fakta om en enskild journalist. Sajten vill förbättra journalistikens kvalitet och transparens, genom att göra det enklare för vem som helst att se vilka journalisterna bakom nyheterna egentligen är.

Kategorier
Uppsnappat

Hallå där, Anette Novak, Norrans chefredaktör som talade på World Editors Forum i Wien


Mediemänniskan.se ställde fyra frågor till Norrans Anette Novak som härom veckan valdes in i styrelsen för World Editors Forum. Som jag tidigare skrivit om sneglar The Guardian på Norran i Skellefteå när den brittiska jätten nu öppnar sin redaktion och gör det redaktionella arbetet mer transparent när de publicerar dagslistorna på nätet.

Kategorier
Uppsnappat

Hallå där, Marcus Ekdahl som drar igång nya 24HD


I dag börjar Helsingborgs Dagblad göra tv. Den nya tv-kanalen 24HD ska täcka nordvästra Skåne. Mediemänniskan.se passade på att ställa några frågor till kanalens nyhetschef Marcus Ekdahl.

Kategorier
Uppsnappat

Han skickar nyheter via sms till 1 000 kubaner

Den kubanska bloggaren Ernesto Hernandez Busto säger att han varje dag skickar ut nyheter till 1 000 kubanska mobiltelefoner. Via sms.

Kategorier
Reflektioner

7 svenska nyhetschefer: Så här creddar vi

 


För någon vecka sedan blev Nyheter 24:s chefredaktör Ehsan Fadakar irriterad på att flera medier slutat att credda efter att de själva fått nyheten bekräftad av liknande eller samma källor som Nyheter 24. Detta fick mig att fundera över hur olika nyhetsredaktioner resonerar när det gäller att ge cred.

Kategorier
Uppsnappat

Video: Det här är världens bästa tv-intervju någonsin

Den bästa intervju som någonsin sänts utfördes av David Frost. Åtminstone enligt den brittiska tidningen Radio Times läsare, som låtit läsarna rösta på ett urval av omkring 50 intervjuer.

Kategorier
Uppsnappat

Helen Thomas spetsiga frågor i Vita husets pressrum

SVT 24 sände i kväll den HBO-producerade dokumentären Helen Thomas – veteranen i Vita huset. Helen Thomas berättade om hur det varit att sitta längst fram under presskonferenserna i Vita huset och ställa tuffa frågor till en rad presidenter, från John F. Kennedy och framåt.