Det finns sätt att följa utan att gilla.

Det finns sätt att följa utan att gilla.
En ny studie visar hur sociala medier (främst Facebook) har blivit en större distributör av nyheter. Här gäller det att hålla tungan väldigt rätt i mun.
De stora nätdiskussionerna har flyttat in i Facebookgrupper, men själv saknar jag klassiska nätforum.
Du kan använda den här bortglömda Facebook-funktionen istället.
Det är värt att reflektera över mediernas relation med de stora sociala mediebolagen.
Många journalister funderar över hur de ska dra gränserna på Facebook – ska man släppa in alla läsare, lyssnare eller tittare som ”vänner” eller ska man hålla sig till enbart de man känner.
Håll koll på dina bevakningsområden på ett enkelt sätt.
Vi journalister bör komma ihåg att Facebook, Twitter och Instagram är namn på tjänster, varumärken eller företag – och göra det tydligt för läsarna. Här är varför vi bör skriva namnen på de sociala medierna med stor bokstav i början.
Kjell Häglund skriver välformulerat och vettigt i Journalisten om vissa journalisters naiva lust att vidarebefordra obekräftade rykten på nätet. ”Jag har inte tid att kolla alla som skriver saker” fick han som svar när han ställde en tv-profil mot väggen. Grundproblemet är dock inte att journalister befinner sig i sociala medier – utan hur de gör det.
Under måndagen spreds nyheten att Facebook gör oss mer olyckliga. Flera stora medier skrev artiklar och gjorde nyhetsinslag kring nyheten. Under dagen har kritik kommit från flera håll, där det ifrågasätts hur undersökningen är gjord och att de medier som plockat upp nyheten redovisat slutsatserna helt okritiskt.
På Twitter och Google Plus är det enklare att följa med i diskussioner, oavsett om man känner dem eller inte. Det är bra för journalister som vill veta vad människor säger om en nyhet i de sociala medierna. På Facebook har alla statusuppdateringar däremot varit stängda och bara visats inom vänkretsen. Tills nu.
Många av oss journalister har säkert varit med om situationer där vår publik vill följa oss via Facebook. Men det känns inte alltid bekvämt att ”släppa in” vem som helst i sitt privatliv genom att bli vänner på sajten. Med Facebooks nya prenumerera-funktion kan du låta dina läsare, lyssnare eller tittare prenumerera på dig istället. Plötsligt behöver du inte längre två olika konton för dig i rollen som privatperson och som journalist. Mediemänniskan.se visar hur du gör!
Här är veckans serieruta. Tänk att vi journalister får betalt för att sitta och surfa på jobbet. Bland oss är det en dygd att ”ha koll på de sociala medierna”, att ”hänga med i flödet” och ”leta uppslag” eller ”främja dialog på nätet”. Visst har vi väl världens bästa jobb?
Håller du med rutan?
Som Mediemänniskan skrev om innan kan Facebooks gilla-knapp bli mer anpassad till olika typer av mediekonsumtion. Nu kan knappen plötsligt få betydelsen ”Lyssnat”, ”Sett” eller ”Läst” och det gör det mer logiskt att dela med sig av vad man hittat i medierna, utan att nödvändigtvis ”gilla” innehållet.