Kategorier
Uppsnappat

David Leigh berättade om världens största dataläckor

Nyligen lyssnade jag till en av The Guardians mest kända grävande journalister, David Leigh, som besökte Fojo i Kalmar. Här är några minnesanteckningar.

Kategorier
Reflektioner

3 yrkesroller som borde finnas på redaktionerna

I veckan arrangerade journalistföreningen Fajk ”Hacks & Hackers” – en kväll där bland annat utvecklare och grafiker träffade journalister. Det fick mig att fundera över vilka yrkesroller – utöver journalister – som borde slå sig ner i redaktionens kontorslandskap.

Kategorier
Uppsnappat

Sveriges Radio lanserar ambitiös varselkarta

Sveriges Radio planerar att följa varselvågen samtidigt som den sveper över Sverige. Med en grafik som kommer att uppdateras kontinuerligt ska publiken kunna hålla sig uppdaterad.

Kategorier
Uppsnappat

Svenska Dagbladet publicerar ambitiös alkoholkarta

Svenska Dagbladet har publicerat en karta där man kan följa alkoholproblemen hack i häl – kommun för kommun.

Kategorier
Imponerande journalistik

LA Times faktakartor imponerar


När jag skrev den här texten om databasjournalistik upptäckte jag amerikanska Los Angeles Times satsning på att kartlägga Los Angeles olika områden.

Kategorier
Praktiska journalisttips

Bloggarna som inspirerar till bra databasjournalistik


På 48 timmar skapade 55 deltagare det första utkastet till en handbok om databasjournalistik. Det skedde på Mozilla Festival, en konferens som non-profit-företaget Mozilla höll i London i helgen. Redan nu kan du läsa utkastet till boken. Samtidigt tipsar sajten 10 000 words om sex intressanta bloggar om databasjournalistik.