Kategorier
Uppsnappat

Förstasida i binär kod sågas av IT-strateg

Den schweiziska tidningen Neue Zürcher Zeitung bytte nyligen ut all text på sin förstasida i papperstidningen mot binär kod. Påhittet var ett sätt att marknadsföra den nya webbupplagan, men IT-konsulten och -strategen Henrik von Vogelsang drar ner byxorna på PR-trickets budskap.

Kategorier
Uppsnappat

Pratande papper ska kopplas till nätet

VIDEO | Brittiska University of Central Lancashire leder ett projekt för att ta fram papperstidningar som kan spela ljud och kommunicera med internet. Redan finns en prototyp som spelar upp ljud om läsaren trycker på pappret med sina fingrar.

Kategorier
Uppsnappat

Parajournalistiken är förvillande lik journalistiken


Sent omsider upptäckte jag Per Svenssons intressanta krönika i Sydsvenskan (skåningar; ha överseende med mig). Den är några månader gammal, men ack så aktuell, inte minst med tanke på Politiskt inkorrekts aviserade nedläggning. Den handlar om parajournalistiken, det där som ser ut som om det vore journalistik men som ”inte accepterar eller intresserar sig för journalistikens ideologiska, filosofiska och moraliska överbyggnad”.

Kategorier
Reflektioner

Nya DN en uppvisning av redigerarna

Mediemänniskan – och ganska många fler – drar en lättnadens suck. Det blev inte såhär. Istället visar DN var skåpet ska stå och redan första numret är, förstås, en uppvisning av redigerarna.

Kategorier
Uppsnappat

Papperstidningarnas tapp började långt innan nätet

Forskare vid Stanford University har kartlagt de amerikanska tidningarnas historia. Via en interaktiv karta kan man följa hur tidningarna spridit sig från östra till västra USA.