Kategorier
Beträffande bloggen

Hjälp till att skapa lista över journalist-lingo

”Synk”, ”knäck” och ”rubbe” – vilka fler uttryck och ord använder journalister i sitt jobb? Ta en paus framför skrivbordet och fundera: Vilka ord bör finnas med på listan?

Här är ett axplock av de ord som jag redan blivit tipsad om:

Horunge, Ettan, Sistan, Puff, Nedryckare, Mellis, Byline, Fejsare, Säg, Pratminus, Löp, Dragare, Gräv, Vänsterkryss, Topp, Säg/Say/Säjj, Påa, Ava, Case, Bunten

Just nu efterlyser jag specifikt ord från TT och nyhetswebb – men jag önskar få in fler ord från alla branscher. Hela listan publiceras senare, komplett med ordens betydelser.

Vilka ord känner du till? Skriv en kommentar här nedanför eller hör av dig via Twitter!

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

39 svar på ”Hjälp till att skapa lista över journalist-lingo”

Detta kom inte med:
Vandringslik – dödsfallsnotis på familjesidan som klipps av annan tidning och sedan går vidare till andra tidningar och kanske publicera igen i den första. Händer med avlidna som inte bor i spridningsområdet utan bara har anknytning till detta.

Följande ord saknas:
Extemporera – att snabbt utan skriven text utan bara med stolpar ringa in en text från tex en fotbollsmatch till redaktionen.
Matsedel – ett pappersark som ett A4 eller mindre som används som manuspapper. Textmängd mättes i antal matsedlar. Uttrycket kommer från att det förr satt frilansare på krogar och skrev dikter och dylikt på matsedeln.
Stringer – en form av frilansande fotograf som hade avtal med en tidning.
Göra ut – redigera och layota text och bilder från ett specifikt rep. Alltså inte hela tidningens layot.
Vandringslik – dödsfallsnotis på familjesidan som klipps och publiceras av en annan tidning och som sedan lånas vidare av andra tidningar och kan komma tillbaka till den första. Händer när inte dödsfallet finns inom täckningsområdet utan bara har anknytning till detta.

Skrivbordsspriten = den halvt urdruckna flaskan billig whisky som alla murvlar har i lådan under den med de litauiska cigaretterna.

Vad är slang för journalisten själv? Skulle behöva snabb svar – håller på och skriver en rapp till en kompis som går i pension idag! (28/4)

Fyllematerial=material, oftast inte egenproducerat, inte heller tidsbundet, som man använder för att fylla med om man till exempel måste gå upp i sidantal.
Förhands=En notis/artikel som berättar om något som ska hända – en vernissage, musikevenemang, politikermöte …

Skröfs för småplock/ notiser

Banderoll (på Östran kallade Janne G en riktigt stor nyhet för Banan!)

Kioskvältare – kanonnyhet

Mugshot – för halvspaltig fejsbild.

Pinne – (så räknade man ut storleken på rubriker förr i tiden.)
abc = 1 pinne
ilj = halv pinne
ABC = 1,5 pinne
MW = 2 pinnar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.