Tema: Journalistutbildning

Här samlar jag de texter som jag skrivit för dig som går en journalistutbildning eller som funderar på att börja studera för att bli journalist.

journalistutbildning

3 saker att kolla innan du väljer journalistutbildning

Varning för fallgropar och utbildningar som inte passar dig. Det finns flera saker som är viktiga att fundera över innan du kastar dig in i yrket.
Läs mer

Därför är journalist världens roligaste jobb

Funderar du på att utbilda dig till journalist? Du har hittat ett av världens mest varierande och roliga yrken.
Läs mer så ska jag förklara varför

5 saker som jag saknade på min journalistutbildning

Jag är nöjd med min utbildning, men det fanns områden där jag hade velat lära mig mer.
Läs mer så berättar jag vad jag saknat

Kraven på dig – efter journalistutbildningen

Arbetsförmedlingen har sammanfattat några punkter som kan vara värt att fundera över. Vilka krav kommer att ställas på dig som journalist?
Läs mer

En journalists arbetsdag

Hur funkar egentligen jobbet som journalist? Vad händer under en dag? Vad gör journalisterna när de inte är i sändning eller skriver intervjuer?
Läs mer

8 svar på ”Tema: Journalistutbildning”

Hej! Jag funderar på att gå en journalistutbildning till hösten nästa år! Finns det någon litteratur brett om ämnet som ni kan rekommendera?
Mvh Joacim!

Hej, jag är tolv år men väldigt intresserad av journalistik. Jag undrar om det finns någon grundskola i Stockholm med journalist inriktning eller liknande. Om inte, finns det något annat du skulle rekomendera att jag kan göra på min fritid för att höja mina chanser att i slut ändan bli journalist. Om man då bortser från att satsa hårt inom samhällskunskap och svenska på den skola jag redan går på.

Tack på förhand!

Hej Maja! Jag känner tyvärr inte till någon grundskola med speciella inriktningar – grundskolan ska ju vara ganska lika, för att ge en gemensam grund. Men på gymnasiet finns ju medieprogram eller samhällsvetenskapligt program som kan vara två alternativ. Lycka till!

Svara

Hej!
Jag har velat utbilda mig till journalist länge men inte riktigt vågat satsa på min dröm. Under tiden har jag utbildat mig inom andra ämnen och har nu en magister och även påbyggnadsutbildningar utöver det. Jag vill verkligen ta tag i min dröm nu och utbilda mig till journalist (med tanke på att i framtiden inrikta mig på att skriva inom mina ämnen) men så som min vardag ser ut måste jag söka distansutbildningar för att få allt att gå ihop. När jag söker distansutbildningar hittar jag endast kurser inom journalistik och inte hela utbildningsprogram. Två frågor:
Är det stor skillnad i kunskapsnivå på distansutbildningar inom journalistik på komvuxnivå, folkhögskolenivå och universitetsnivå?
Kan jag kalla mig för journalist efter en distansutbildning på gumnasienivå, eller gäller det endast om jag läser på universitetet? Tacksam för svar!

Hej! Journalist är ju ingen skyddad titel, så om du lyckas få jobb som journalist utan högskole- eller folkhögskoleutbildning så kan du absolut kalla dig för journalist ändå. Om du vill jobba med nyhetsjournalistik (den vanligaste formen) så är oftast kravet från arbetsgivare någon form av högskole- eller folkhögskoleutbildning med inriktning journalistik. Varmt lycka till!

Svara

Hej! Jag undrar om det finns något arbete efter man gått journalistikutbildningen som är säkert att få, med tanke på att det är hård konkurrens inom journalistbranschen?
Finns det något där man har garanti på att få skriva, och inte hålla på med en massa annat, som att istället få redigera och ta foton o.s.v.
Tack på förhand! :)

Hej Nadja! Jag tror tyvärr att det är svårt att hitta några garantier för att få jobb. De flesta jobb i branschen innebär att du ska vara allsidig. Möjligen att det går att enbart skriva krönikor, men de jobben är mycket få och svåra att försörja sig på (behöver andra inkomster och jobb vid sidan av). Lycka till!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.