F

Journalistordboken A-Ö

faksimil = En liten bild på en artikel eller ett dokument. Ibland illustrerar tidningen eller sajten att redaktionen tidigare skrivit om samma ämne, genom att publicera en faksimil av den tidigare artikeln.

falskt uppslag = Uppslag där en bild är dragen över bunten, det vill säga den vita yta mot mitten i en papperstidning där det normalt inte går att trycka på grund av klamringen.

feature = Journalistiskt material som inte är av nyhetskaraktär och obundet av tid. Handlar till exempel om livsstil, mode, motor, mat eller resor.

fejsare = Närbild på en persons ansikte. Används ofta för att illustrera vem som intervjuats i en artikel.

flaket = Ett annat ord för ettan på nätet, det vill säga förstasidan på en nyhetssajt.

flash = Kort telegram eller textrad som beskriver en större nyhetshändelse av akut karaktär. Skickas ofta ut av nyhetsbyråer eller redaktioner via sms, sökare, sociala medier eller mejl.

förhands = Dubbla betydelser: 1. Ett material som exklusivt ges till en redaktion eller reporter som bereds tillfälle att publicera en nyhet om materialet innan någon annan. 2. Artikel eller inslag som gör publiken uppmärksam på något som ska hända i framtiden, exempelvis ett evenemang.

fråga-svar = Ett klipp från en radiointervju som innehåller en eller flera av reporterns frågor men som inte innehåller en reporterprata. Jämför med ill, där bara den intervjuade personen hörs.

frimärke = Betalbild från bildbyrå som redigerats en tidningsspalt bred.

ful-tv = Oredigerad video som publiceras rakt av på nyhetssajt, utan speakerröst. Kan exempelvis vara färska bilder av en dramatisk händelse som filmats och skickats in av publiken.

fyrtråd = Det interna ljudsystem som används av exempelvis producenter, fotografer och journalister för att kommunicera i samband med sändning, utan att det hörs i sändningen. Exempelvis kan bildproducenter ge instruktioner till fotograferna via fyrtråden under tiden sändningen pågår.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.